Hufvudstadsbladet

Jonkka hoppas debatten gör nytta

Justitieka­nslern Jaakko Jonkka återvände på måndagen till jobbet efter sin sjukledigh­et, men hade inte haft kontakt med statsminis­ter Juha Sipilä (C) under den första dagen på jobbet.

- FNB

Juha Sipilä meddelade att han vill diskutera problem med lagberedni­ngen med Jaakko Jonkka efter att Jonkka i en intervju med Helsingin Sanomat sagt att Sipiläs regering gett riksdagen ovanligt många lagproposi­tioner som varit i strid med grundlagen.

Jonkka säger att justitieka­nslerns, alltså landets högsta laglighets­övervakare­s, åsikter inte alltid beaktats i lagstiftni­ngsprocess­en.

Jonkka blev överraskad över vilken häftig debatt hans intervju ledde till men har inte tagit tillbaka sina ord.

– Kanske det kan gagna själva frågan att problemen med lagberedni­ngen nu lyftes fram. Diskussion­en som hittills förts har inte fått någon större spridning i offentligh­eten och har inte haft önskad effekt, säger Jonkka till FNB.

Jonkka betonar att iakttagels­erna han gjorde i intervjun inte var nya, utan sådana han framfört i till exempel justitieka­nslerns årliga berättelse och i olika sammanhang i riksdagen. Trots det säger bland annat statsminis­tern att Jonkkas åsikter kom som en överraskni­ng. Jonkka vill inte ta ställning till varför hans budskap inte tidigare nått Sipilä.

Om och när Jonkka och Sipilä möts tänker Jonkka betona behovet av ett intensivt samarbete mellan ministerie­rna och Justitieka­nslerns byrå för att minimera konflikter mellan lagförslag och grundlagen.

– Det vore bra om de ministerie­r som bereder större lagenheter var i kontakt med oss i god tid så att vi kan tillföra vår expertis i processen.

Sannfinlän­darnas partisekre­terare Riikka Slunga-Poutsalo kritiserad­e inför julen justitieka­nslern för politisera­nde inlägg.

–Hon (Slunga-Poutsalo) använde sin yttrandefr­ihet. Till intervjuar­e har jag konstatera­t att jag inte politisera­r. Jag har inget att tillägga till det, säger Jonkka.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? JAAKKO JONKKA.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA JAAKKO JONKKA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland