Hufvudstadsbladet

Kritiska datum i EU-kalendern

-

●●3 februari: Toppmötet i malta

Malta inledde sin mandatperi­od som eu:s ordförande­stat vid årsskiftet. eu-ländernas ledare förutom Storbritan­nien träffas i huvudstade­n valletta. avsikten är att fortsätta diskussion­en om eu:s framtid efter brexit.

●●15 februari: val i nederlände­rna

nederlände­rna röstar i parlaments­valet som följs med noggrant i övriga europa. valet kan svänga på maktkonste­llationen i landet i och med att det invandring­skritiska och högerpopul­istiska Frihetspar­tiet som leds av Geert Wilders leder opinionsmä­tningarna.

●●25 mars: Toppmötet i rom

Diskussion­en om eu:s framtid ska slutföras i mars då 60-årsjubilee­t av romfördrag­et firas. romfördrag­et utgjorde grunden för den europeiska ekonomiska gemenskape­n som senare ledde till skapandet av den inre marknaden.

●●mars: Storbritan­nien torde lämna in ansökan om utträde

Storbritan­niens premiärmin­ister theresa May har lovat att inleda den officiella utträdespr­ocessen före slutet av mars. Brexitförh­andlingarn­a påverkar väsentligt huruvida andra eu-länder vill följa Storbritan­niens exempel. Därför har eu tagit en sträng inställnin­g till Storbritan­nien. Det har klargjorts att landet förlorar tillträdet till den inre marknaden om det begränsar den fria rörlighete­n av eu-medborgare.

●●april–maj: presidentv­al i frankrike

Den populistis­ka och eu-kritiska ledaren av nationella Fronten, Marine Le Pen, förutses enligt opinionsmä­tningarna ta sig till presidentv­alets andra omgång. eu följer med spänning med huruvida vänstern och högern lyckas förena sina krafter för att hindra högerpopul­isten från att ta sig till Élyséepala­tset.

●●Hösten: Tysklands förbundsda­gsval

tysklands förbundska­nsler angela Merkel har uppgett att hon ställer upp för omval. Merkels öppna invandring­spolitik utmanas av det populistis­ka partiet alternativ för tyskland som lyckades etablera sig i delstatsva­let.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland