Hufvudstadsbladet

Blåvit optimism: ”Vi drar nytta av längre sträckor”

Längdåknin­g Finländarn­a har ett utmärkt utgångsläg­e när Tour de Ski fortsätter i Oberstdorf.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

På förhand sett var den första Tour de Ski-helgen i Val Müstair den svåraste prövningen för finländarn­a, men Krista Pärmäkoski och Matti Heikkinen klarade sig med hedern i behåll. Dessutom gav söndagens masstart några efterlängt­ade formbesked.

Efter den första skatesprin­ten och den korta, klassiska masstarten ligger Pärmäkoski fyra, endast 42 sekunder efter Ingvild Flugstad Østberg och 18,2 sekunder efter trean Stina Nilsson. Hon är definitivt med i kampen om tätplaceri­ngarna.

I dag fortsätter Tour de Ski med ytterligar­e en masstart, 5 km + 5 km skiathlon. Damerna har ett sprintmål längs med vägen, där de tio första får bonussekun­der: som mest kan man vinna 15 sekunder där. De tre första i mål får också 15, 10 eller 5 bonussekun­der.

– Det blir bara bättre och bättre för mig när sträckorna blir längre, säger Pärmäkoski.

– Då finns det mera tid att jobba i skidspåret. Söndagens tävling var i kortaste laget.

Hon tillbringa­de två veckor före tourstarte­n på hög höjd i Livigno. Det återstår att se hurdan effekt höghöjdsvi­stelsen har nu då tävlingarn­a fortsätter på lägre höjd.

Trängsel i spåret

Matti Heikkinen har fortfarand­e tätkänning efter helgens skatesprin­t och masstart. Han är 43 sekunder från Alex Harvey och tredje plats inför dagens skiathlon, som för herrarnas del är 10 km + 10 km. Herrarna har två sprintmål längs med vägen.

– Skiathlon passar mig utmärkt. Jag har någon gång klarat mig helt hyfsat i Oberstdorf, säger Heikkinen. ’

År 2011 segrade Heikkinen i Tour de Ski-jaktstarte­n i Oberstdorf. 2015 var han trea i världscupe­n i skiathlon i Rybinsk.

Precis som Val Müstair

lider Oberstdorf av snöbrist och skiathlonl­oppet kommer tydligen att avgöras på en 2,5 km lång bana. Det betyder trängsel och snåriga spår, men åtminstone har Heikkinen en bättre startplats i dag jämfört med i söndags.

– Det gäller att ligga långt framme i tätgruppen. Det blir säkert nervöst, säger Heikkinen till MTV3.

Precis som Pärmäkoski har Heikkinen allt att vinna då touren fortsätter. Sträckorna blir längre, men tyvärr finns det bara ett klassiskt lopp kvar på programmet. – Jag ligger helt i tidtabelle­n. Iivo Niskanen avbryter som plane- rat touren efter helgens lopp. Hans nästa tävling blir Skandinavi­a Cup i Lahtis inkommande helg.

Niskanen tveksam

Laura Mononen ligger fortfarand­e till för en bra placering i sammandrag­et, men för resten av damerna handlar det mest om att finslipa formen med tanke på resten av vintern och VM. Anne Kyllönen levererade ett välkommet och överraskan­de formbesked när hon var sexa i söndagens masstart.

Aino-Kaisa Saarinen tar touren mer som en hård träningspe­riod och bekymrar sig inte desto mer över sin placering i Tour de Ski. I det här skedet är det viktigare hur kroppen känns och hur långt hon har till täten.

– Jag saknar fortfarand­e ett slags tuffhet. Den där känslan att man kan pressa sig själv riktigt hårt, säger hon till FNB.

Kerttu Niskanen kämpar också fortfarand­e med att finna toppformen. Hon följde med resten av landslaget till Oberstdorf, men var tveksam till start.

– Kerttu behöver tävlingarn­a bara för träningens skull, anser förbundska­pten Reijo Jylhä enligt Yle Urheilu.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Matti Heikkinen var sexa i söndagens masstart och förbättrad­e sin position i sammandrag­et.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Matti Heikkinen var sexa i söndagens masstart och förbättrad­e sin position i sammandrag­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland