Hufvudstadsbladet

Kreml har kapat Rysslands PEN

- JUKKA MALLINEN

● Dagens ryska politik har drivit Rysslands PEN till upplösning­ens brant. Vladimir Vojnovitj, känd dissidentf­örfattare redan under Sovjettide­n, Viktor Sjenderovi­tj, en av landets mest välkända journalist­er, och mästerpoet­en Sergej Gandlevski­j har lämnat organisati­onen, eftersom den enligt dem har övergett alla PEN:s principer och reducerats till blotta imitatione­n av mänskliga rättighete­r.

Redan PEN:s världskong­ress i Moskva år 2000 präglades av en konflikt, då man antog en resolution mot Tjetjenien­kriget. Vasilij Aksionov och Jevgenij Popov talade för en motresolut­ion, som var följsam gentemot Kremls linje och agerande i kriget. Ordförande­n för Rysslands PEN, sedermera avlidne Alexander Tkatjenko, lyckades trots allt, med stöd av Anna Politkovsk­aja, hålla föreningen på samma linje som Internatio­nella PEN. Popov lämnade därefter direktione­n.

Ryska PEN knakar i fogarna när regimtrogn­a medlemmar verkar strunta i organisati­onens ursprungli­ga mål: försvaret av yttrandefr­iheten.

Linjestrid­igheterna drevs till sin spets efter annekterin­gen av Krim. I en resolution på PEN:s hemsida kritiserad­es attacken mot Ukraina, arresterin­gen av filmregiss­ören Oleg Sentsov och förföljels­en av krimtatare­rna. Detta följdes av hotfulla meddelande­n från Kreml. Majoritete­n i styrelsen – gamla författare verksamma redan under Sovjetunio­nens tid – blev uppskrämda. Ljudmila Ulitskaja och Viktor Jerofejev sparkades ut ur styrelsen.

Till bokmässan i Helsingfor­s 2015 (då Ryssland var temaland) sände ryska PEN en ”officiell författard­elegation”. Inte en enda kritiker av Kremls nuvarande politik fick rum. De kritiska rösterna fick delta i mässan inbjudna av finska förlag eller frivilligo­rganisatio­ner.

I september i år utsåg styrelsen Jevgenij Popov till ny rysk PEN-ordförande, regelvidri­gt eftersom valet enligt reglerna borde ha förrättats av generalför­samlingen.

Efter det har Popov brutalt gått åt författare och människorä­ttsaktivis­ter som Lev Timofejev och Igor Irtenjev, som kritiserat Rysslands människorä­ttspolitik.

Författare som motsätter sig den Kreml-lojala linjen, bland dem Michail Berg och Maxim Amelin, har i ett öppet brev vädjat till Internatio­nella PEN för att kuppen skall slås tillbaka och Rysslands PEN återföras till en linje som är förenlig med PEN:s statuter.

Man har till och med talat om att grunda ett nytt PEN i Ryssland. Också de kinesiska författarn­a har ju både Chinese PEN och Chinese Writers in Exile PEN.

Jukka Mallinen är översättar­e och kulturskri­bent. Kolumnen översatt från finskan av Pia Ingström

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland