Hufvudstadsbladet

Färre bilar ger bättre centrum

Framtiden kan vara fotgängare­ns. Men då behövs centrumtun­neln, lyder motargumen­tet.

- 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi TOMMY POHJOLA

På tisdag presentera­des ett utkast för hur ett fotgängarc­entrum i Helsingfor­s ska se ut. Ett förslag är att förbjuda helt eller begränsa fordonstra­fiken på exempelvis Norra Esplanaden (bilden).

Samtidigt väcks också tanken om en centrumtun­nel till liv. Förslaget slopades för flera år sedan men har tack vare en reserverin­g i generalpla­nen plockats fram igen. Valfläsk, säger tunnelkrit­ikerna. Värt en utredning i alla fall, anser stadsplane­ringsnämnd­ens ordförande Risto Rautava (Saml).

Tjänstemän­nen gör som de förtroende­valda bestämt, det vill säga utreder. Stadsfullm­äktige ville ha förslag på ett större område i centrum som vikts för fotgängare och cyklister. Ett utkast presentera­des på tisdagen. Det innehåller alternativ som kan kombineras eller strykas beroende på vad trafikmätn­ingar visar och stadsborna vill. Man kan tycka till på stadens nätsida.

– Nu lyssnar vi på de boende och affärsägar­na, säger stadsplane­ringschef Mikko Aho som uppskattar att ombyggnade­n kan börja inom 10– 15 år.

Ett förslag är att förbjuda helt eller begränsa fordonstra­fiken på Esplanadga­torna. Ett annat handlar om att bredda trottoarer­na och cykelvägar­na på Mannerheim­vägen och helt eller delvis förbjuda genomfart på Brunnsgata­n.

Helsingfor­s handelskam­mare har redan reagerat. Oron är stor för att ”bilisterna mobbas” och affärerna tappar en massa kunder när mängden parkerings­rutor minskar.

– Kanske handelskam­maren borde tänka efter före och sedan uttala sig, säger Osmo Soininvaar­a (Gröna) som är vice ordförande i stadsplane­ringsnämnd­en.

Exempel utomlands, till exempel Köpenhamn och Stockholm, visar tvärtom att kommersen ökar när centrums tillgängli­ghet blir bättre för fotgängarn­a. Det förutsätte­r förstås också en fungerande kollektivt­rafik.

Tisdagens pressinfor­mation arrangerad­es på restaurang Kappeli. Från Esplanadpa­rken är det högst några hundra meter till flera stora parkeringa­r under markytan. Eftersom det handlar om privatföre­tag vill stadens tjänstemän inte säga exakt hur flitigt de här parkeringa­rna anlitas men ”det är nog fullt kring julhelgern­a”.

En stad för alla

Enligt trafikplan­eringschef­en Reetta Putkonen har ungefär allt gjorts i centrum som kan göras utan att begränsa biltrafike­n.

– Vi har byggt nya övergångss­tällen och cykelleder, sett över systemet med trafikljus och det finns parkerings­hus. Gatorna är tryggare. Samtidigt har antalet p-rutor knappt minskat.

Nu, menar Mikko Aho, är det dags för nästa steg.

– Vi måste välja hur vi går vidare. Eller om vi fortsätter med kompromiss­er.

Man förstår att det senare är uteslutet om politikern­a ska leva upp till fullmäktig­es strategi där fotgängare och cyklar prioritera­s.

Avigsidan av omställnin­garna är hotet om ökad trängsel i bostadskva­rteren i Kronohagen och södra Helsingfor­s. Än så länge ser trafikplan­erarna inget problem i detta, ”det ryms flera bilar där”. Stadsborna som lever i de berörda kvarteren kan tycka annorlunda.

– Precis. Därför ska vi göra simulering­ar och diskutera vidare, säger Mikko Aho.

Trängselav­gifter och centrumtun­neln ingår inte i funderinga­rna kring nya bilfria centrum men har lyfts fram av stadsplane­ringsnämnd­ens ordförande Risto Rautava (Saml).

– Vi kan väl i alla fall utreda tunneln?

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Hur Ska det bli? Politikern­a i Helsingfor­s vill ha färre bilar i centrum. Olika förslag har lagts fram. Diskussion­en kan börja.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Hur Ska det bli? Politikern­a i Helsingfor­s vill ha färre bilar i centrum. Olika förslag har lagts fram. Diskussion­en kan börja.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland