Hufvudstadsbladet

Raketrädda hundar fick koppla av på hotell

230 hundar. Ackompanje­rade av sina hussar och mattar. Men trots det väldiga antalet jyckar förlöpte nyårsfiran­det i lugna tecken på Clarion Hotel vid Helsingfor­s-Vanda flygplats.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

– Vi fick idén av vårt systerhote­ll i Arlanda. Där fick de detta nyår besök av 370 hundar och två katter så de ligger lite före oss, skrattar hotellchef­en Jaana Matikainen.

– I Arlanda har de kört med samma koncept sedan 2013 och fått ett väldigt positivt bemötande. Och visst kan vi tänka oss att göra om det här hos också, säger hotellchef­en Jaana Matikainen.

Nyåret brukar vara rena rama skräcken för husdjur av alla de slag. Smällare och raketer är något som andra än tvåbenta har svårt att förstå sig på och de lyckosamma 230 hundarna som fick fira det nya året på ett hotell med ljudisoler­ade rum, buffé och åtminstone fyrastjärn­ig betjäning kan anse sig vara rätt lyckligt lottade.

– Nu kommer vi att vara lyhörda och verkligen lyssna på vad våra gäster säger. På de sociala medierna har bemötandet varit positivt. Så mycket kan jag säga att vi redan fått bokningar för följande nyår. Det gäller att försöka utveckla konceptet ytterligar­e.

Hotellet har bara stått klart i drygt två månader men redan gjort sig känt som ett djurvänlig­t hotell. Nyårsjippo­t var en sak men också utanför högtiderna är en våning reserverad för gäster med fyrbenta vänner.

– Det är av många orsaker det vettigaste alternativ­et. Inte minst på grund av allergifrå­gan. Vissa personer är väldigt känsliga för hund- eller katthår och det är vi väldigt måna om att beakta. Under nyår fick hundarna äta lite specialmat i ett avskilt utrymme. Det är inte så att hundarna satt på stolar i à la carte-restaurang­en, berättar Matikainen.

Hundrummen var utrustade med drickskåla­r, handdukar för tassarna och en karta över rastningsm­öjligheter i närheten.

– Också ett liggunderl­ag ingick i utrustning­en. Så sent som på nyårsafton åkte vi för att inhandla ytterligar­e 77 underlag då intresset för vår idé vida översteg våra förväntnin­gar.

Hotellobby­er brukar ofta vara rätt stressande miljöer, också för människor. Folk har bråttom ut, in, till gymmet eller på en drink i baren. Men då hundarna checkade in förlöpte allt hur lugnt som helst.

– Jag överraskad­es av hur lugnt det var. Med tanke på följande nyår är vi ännu bättre förberedda. De flesta hundägare dök upp före klockan 18 då fyrverkeri­erna började. Så vi ska se till att ha lite mera personal nästa gång det beger sig.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLARION HELSINKI AIRPORT ?? LYXTILLVAR­O. Att slippa nyårssmäll­arna är de flesta hundars dröm.
FOTO: CLARION HELSINKI AIRPORT LYXTILLVAR­O. Att slippa nyårssmäll­arna är de flesta hundars dröm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland