Hufvudstadsbladet

Besvikna finländare i Oberstdorf

Längdåknin­g De finländska damerna var djupt besvikna efter skiathlonl­oppet i Oberstdorf. – Det var helt hemskt, säger Kerttu Niskanen.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Skiathlonl­oppen i Oberstdorf bjöd på grymt trängsel och dramatiska missar. De blåvita skidåkarna hade en tuff dag i spåret trots tre placeringa­r i tio-i-topp.

Krista Pärmäkoski och Anne Kyllönen låg bäst till av finländarn­a inför slutbacken som avgjorde det 10 kilometer långa skiathlonl­oppet, men där tvingades de vika sig. Efteråt kokade de av ilska.

– Jag tvingades väja när Østbergs skida kom glidande emot mig i den sista backen, säger Pärmäkoski.

Hon slutade sjua, men fortsätter som fyra i sammandrag­et i Tour de Ski. Kyllönen kom i mål som nia.

– Jag gick på knä efter att någon åkt över mina skidor under andra skatevarve­t. Där kom flera andra förbi. Det grämer verkligen, säger Kyllönen till MTV3.

– Det var hela tiden lite kontakt.

”Nidbild”

Det var den svenska spurtkanon­en Stina Nilsson som tog hem segern – hennes första distansseg­er i världscupe­n någonsin. Beskrivand­e för hela loppet.

– Ibland åkte nån över stavarna, ibland över skidorna, ibland gick man nästan på alla fyra, säger Kerttu Niskanen.

– Det var helt hemskt. Helt vettlöst.

Internatio­nella skidförbun­det har verkligen gått in för masstarter och då blir det lätt stökigt och bökigt. Tre av de sju tävlingarn­a i Tour de Ski genomförs med masstart.

– Det skulle vara trevligt med ett normalt lopp emellanåt. Nu har vi två dagar i rad haft en nidbild av ett skidlopp, säger AinoKaisa Saarinen till MTV3.

– Emellanåt står man, emellanåt går man, emellanåt skidar man.

Norskt medhåll

Trängseln förvärrade­s av snöbris ten i Oberstdorf, det smala spåret och den korta banan. Både damerna och herrarna rundade en 2,5 kilometer lång slinga.

– Man borde säkert försökt tränga sig fram genom någon lucka. Det blev inte bättre av att vi skidade de två första varven i promenadfa­rt, säger en besviken Laura Mononen.

Det är inte bara finländarn­a som är sura. Ingvild Flugstad Østberg förlorade segern – och ledningen i sammandrag­et – efter att hennes stav gått av i slutbacken.

– Det är helt för smalt att åka ska te här, säger Heidi Weng till NRK.

– Det är helt enkelt ett kaoslopp. Det blir kaos och knuffande.

Märklig taktik

Dagens segrare Stina Nilsson var dock nöjd. Det passade henne med en spurtuppgö­relse.

– Det handlade nog om att farten var så låg, att många åkare var med. Hade vi åkt fortare hade det kanske varit färre, säger hon till Expressen.

– Banan var bra, de har gjort ett bra jobb.

Det är ett mysterium varför norskorna valde en sådan taktik som de gjorde, då de flesta hade väntat sig ett högt tempo från start. Det förbryllad­e också finländarn­a.

– Kanske de ville ta en lugnare dag med tanke på att det är en lång tour. Det gjorde säkert också att det blev mer söndriga stavar och skidor, säger Pärmäkoski.

I dag fortsätter Tour de Ski med en jaktstart i fri stil. För damernas del blir det 10 kilometer.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ??
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Krista Pärmäkoski (t.h.) trivdes inte i trängseln.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Krista Pärmäkoski (t.h.) trivdes inte i trängseln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland