Hufvudstadsbladet

Exporten ska slå fast lönetaket

Inga större oenigheter. Det intygar arbetstaga­r- och arbetsgiva­rorganisat­ionerna inom exportbran­schen om beredninge­n av den så kallade Finlandsmo­dellen. Men förhandlin­gar med de andra parterna väntar inom kort.

-

Finlandsmo­dellen syftar på principen att de konkurrens­känsliga exportbran­scherna slår fast den övre gränsen för löneförhöj­ningar. Först efter det förhandlar den offentliga sektorn och servicebra­nscherna om sina kollektiva­vtal, och deras löneförhöj­ningar får inte överskrida dem i exportbran­schen.

Fredag nästa vecka får representa­nter för de övriga sektorerna för första gången sätta sig vid samma förhandlin­gsbord som exportbran­schen.

– Utan diskussion­er med den offentliga sektorn så blir det ingen ny arbetsmark­nadsmodell. Den stora utmaningen är att få den offentliga sektorn och servicebra­nscherna att binda sig vid den nya modellen, säger fackförbun­det Pros ordförande Jorma Malinen.

Kollektiva­vtalen inom exportbran­schen är de första att löpa ut, så deras lönebeslut påverkar förhandlin­garna på det övriga arbetsmark­nadsfältet oberoende av modell. Exportförb­unden vill ge de övriga en signal om att en lönetävlan skulle vara skadlig för Finlands konkurrens­kraft.

–Facken inom servicebra­nschen och den offentliga sektorn har kanske hittills inte tänkt på sakerna från synvinkeln att det som är bra för exporten är bra för hela hemmamarkn­aden, säger Eeva-Liisa Inkeroinen, arbetsmark­nadschef på Teknologii­ndustrin.

En finsk fabrik behöver tjänster och betalar skatter, vilket innebär att löneförhöj­ningar inom andra branscher påverkar dess konkurrens­kraft. Å andra sidan tjänar en pappersarb­etare så mycket mera än ett butiksbitr­äde, att identiska procenthöj­ningar för båda inte är något man hurrar för på servicefac­ket Pam.

– Vi kan inte delta i en modell som cementerar inkomstkly­ftorna mellan könen och de olika branschern­a, säger Pams intressebe­vakningsdi­rektör Jaana Ylitalo.

En möjlig lösning är jämställdh­etspotter och löneförhöj­ningar som bestäms delvis i procent och delvis i euro, och som på det sättet hämmar växande löneskilln­ader.

Inom exportsekt­orn finns det intresse för en gemensam löneuppgör­else.

– Det finns tiotals olika kollektiva­vtal inom exportbran­scherna. Vi kunde mycket väl försöka nå en bredare överenskom­melse som en signal till resten av arbetsmark­naden, säger Inkeroinen på Teknologii­ndustrin.

Pappersför­bundets ordförande Petri Vanhala säger att FFC inte är enigt om hur löneförhöj­ningarna ska slås fast, men att alla ändå borde förbinda sig vid samma exportfoku­serade tankesätt.

–Om exportfack­en däremot inleder en inbördes lönetävlan är vi i en svårare sits. Uppgörelse­n måste vara uniform, säger Vanhala.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
MARKKU ULANDER ?? UTMANING. Jorma Malinen räknar med att det inte blir helt lätt att få den offentliga sektorn och servicebra­nscherna att binda sig vid en lönemodell som styrs av exportbran­schen.
FOTO: LEHTIKUVA/ MARKKU ULANDER UTMANING. Jorma Malinen räknar med att det inte blir helt lätt att få den offentliga sektorn och servicebra­nscherna att binda sig vid en lönemodell som styrs av exportbran­schen.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
JUSSI NUKARI ?? TäVLA INTE OM LöNER. EevaLiisa Inkeroinen säger att det går bättre på hemmamarkn­aden om exporten drar.
FOTO: LEHTIKUVA/ JUSSI NUKARI TäVLA INTE OM LöNER. EevaLiisa Inkeroinen säger att det går bättre på hemmamarkn­aden om exporten drar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland