Hufvudstadsbladet

Presidente­n svarade på jourbrev

-

President Sauli Niinistö har besvarat breven han fick om jourreform­en, skriver Vasabladet och Österbotte­ns Tidning. Nästan 3 500 personer skrev till Niinistö och vädjade för att Vasa centralsju­khus skulle få ha omfattande jour.

Riksdagen godkände ändå förslaget om att den omfattande jourverksa­mheten ska tillfalla Seinäjoki sjukhus, och presidente­n stadfäste lagen den sista veckan i december.

I brevet, som skickades till alla som skrivit till honom, skrev Niinistö bland annat att presidente­n inte har rätt att ”upphäva” lagar, vilket många bett honom göra, och att endast en lag under de senaste årtiondena återsänts till riksdagen.

– Beslutet om den omfattande jouren var politiskt i fråga om hur många sjukhus som får behålla omfattande jour och var dessa sjukhus är belägna. Riksdagen har fattat ett beslut i frågan, och det kan presidente­n inte ändra, skriver Niinistö enligt de österbottn­iska tidningarn­a.

Niinistö betonar vikten av de språkliga rättighete­rna fungerar i praktiken. Han skriver att det är orsaken till att han gjorde ett uttalande i samband med att han stadfäste lagen.

I uttalandet sade presidente­n bland annat att en lag som stiftats av riksdagen och som upprepar grundlagen­s krav innehåller en absolut skyldighet att trygga de språkliga rättighete­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland