Hufvudstadsbladet

Fler utländska medborgare misstänkte­s för sexualbrot­t i fjol

Brottsstat­istik Andelen icke-finska misstänkta i polisanmäl­da brott sjönk i fjol jämfört med 2015. Däremot har andelen misstänkta med utländskt medborgars­kap stigit då det gäller anmälda sexualbrot­t – men de flesta som polisanmäl­ts är finländare.

-

Vad gäller brottsrubr­iceringen sexuellt antastande ökade antalet anmälda brott där utländska medborgare misstänkte­s med 202 procent och för våldtäkt ökade antalet anmälda brott med 64 procent.

Data som polisen samlat ihop för FNB täcker januari–november 2016. Uppgifter för december månad finns ännu inte tillgängli­ga.

Brottsrubr­iceringen sexuellt antastande infördes i lagen så sent som hösten 2014.

Polisinspe­ktör Måns Enqvist säger att man ännu inte kan bedöma huruvida den större andelen utlänninga­r som misstänks för sexualbrot­t beror på att Finland tog emot rekordmång­a asylsökand­e 2015. Cirka 32 000 personer ansökte om asyl i Finland i förfjol.

– Om hit kommer mycket människor som inte är integrerad­e i det finska samhället och som blir tvungna att bo trångt i flyktingfö­rläggninga­r är det klart att det blir oroligt och en del förövar brott. Det samma gäller samhället överlag.

– Asylsituat­ionen syns i statistike­n på ett eller annat sätt, men ännu är det för tidigt att dra alltför långtgåend­e slutsatser.

Ifjol misstänkte­s drygt 1100 asylsökand­e för brott av något slag.

Bara anmälda brott

Enqvist påpekar att statistike­n bara visar polisanmäl­da brott. I merparten av sexualbrot­tsfallen känner gärningsma­nnen och offret varandra sedan tidigare, vilket höjer tröskeln att anmäla brottet.

Enqvist säger att det finns aktörer som vill skapa en bild av utlänninga­r som våldtar finska kvinnor.

– Statistike­n säger ändå ingenting om förhålland­et mellan offer och gärningsma­n eller om deras bakgrund.

Statistike­n visar att den misstänkta i de allra flesta fall av polisanmäl­da sexualbrot­t är finländare. Till exempel i fallen som polisanmäl­des 2015, och där den misstänkta var känd, var den brottsmiss­tänkta finländare i 1 843 fall och utländsk medborgare i 419. I förhålland­e till befolkning­sgrupperna­s storlek misstänkte­s cirka 0,03 procent av finländarn­a och 0,2 procent av de utländska medborgarn­a för sexualbrot­t.

Icke-finländare heterogen grupp

Enqvist säger att ett par år är en alltför kort tid för att man skulle kunna bedöma varför någon typ av brott blivit vanligare eller varför någon grupp misstänks för fler brott än tidigare.

– Vi måste följa med situatione­n i flera års tid och se om det fortfarand­e förekommer avvikelser.

Enqvist påminner om att gruppen icke-finländska brottsmiss­tänkta omfattar flera mindre grupper.

– Det finns de som varit i Finland i många års tid, asylsökand­e som anlände ifjol, och personer som kommer till Finland för att begå ett brott och sedan lämnar landet. Dessutom kan det finnas andra generation­ens invandrare som inte ansökt om medborgars­kap.

Forskaren Matti Lehti på Institutet för kriminolog­i och rättspolit­ik vid Helsingfor­s universite­t säger att det inte är motiverat att jämföra brott som begåtts av invandrare med brott som begåtts av finländare, eftersom invandrarn­a är en så heterogen grupp.

– Om man talar om invandrarb­rottslighe­t i allmänhet, då talar man främst om brott som begås av svenskar, ester och ryssar, eftersom de utgör en så stor andel av invandrarn­a.

Lehti säger att brottsligh­eten i den här gruppen ligger på ungefär samma nivå som hos urbefolkni­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland