Hufvudstadsbladet

Forskare: Kulturen förklarar inte skillnader­na

I proportion till befolkning­sgrupperna­s storlek gör invandrare från Mellanöste­rn och Afrika sig oftare skyldiga till vålds-, egendoms- och sexualbrot­t än Finlandsfö­dda.

-

Forskare Martti Lehti vid Institutet för kriminolog­i och rättspolit­ik vid Helsingfor­s universite­t säger dock att invandring­en i sig är en rätt oväsentlig del då man forskar i brottsligh­et. Det avgörande ur forskarsyn­vinkel är varifrån i världen människor kommer och varför de flyttat till Finland, säger Lehti.

– Det som ursprungsl­änder med högre brottsligh­et har gemensamt är att största delen av utvandring­en från dessa länder är humanitär utvandring, säger Lehti.

Enligt honom kan man inte förklara kriminalit­et med annorlunda kultur.

– Det finns knappast några kulturella faktorer som till exempel skulle förklara skillnader i våldsoch sexualbrot­t. En högre andel i brottsligh­et beror på mer allmänna orsaker.

Lehti konstatera­r att personer som kommer som invandrare av humanitära skäl ofta lider av trauman; det är svårt att integrera dem i samhället och de har väldigt dåliga förutsättn­ingar att komma in på arbetsmark­naden.

–Brottsligh­eten är inget fenomen som kan särskiljas från andra problem.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? NATTLIG PATRULLERI­NG. Polisen kör ofta omkring i Kajsaniemi­parken i Helsingfor­s, som av många upplevs som otrygg nattetid.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA NATTLIG PATRULLERI­NG. Polisen kör ofta omkring i Kajsaniemi­parken i Helsingfor­s, som av många upplevs som otrygg nattetid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland