Hufvudstadsbladet

Lunginflam­mation som barn kan leda till karies

Ny forskning visar att luftvägsin­fektioner i barndomen ökar risken för hål i tänderna som vuxen. En möjlig följd är fler kontrollbe­sök för denna grupp.

- JOHAN KVARNSTRöM johan.kvarnstrom@ksfmedia.fi

Forsknings­resultatet är det första i sitt slag och framtaget av Uleåborgs universite­ts forskare vid enheten Cerh (Center for Environmen­tal and Respirator­y Health Research).

Den undersökta gruppen består av 2 500 personer som bodde i Esbo som små och nu är i åldern 21–27 år.

De som innan skolåldern hade någon form av nedre luftvägsin­fektion visade sig ha klart sämre tänder som vuxna, i medeltal ett och ett halvt hål fler än övriga.

De som hade någon övre luftvägsin­fektion som barn hade i medeltal ett hål mer än övriga.

Tydligt samband

Jouni Jaakkola, professor i folkhälsov­etenskap, säger att det sedan förr stod klart att mjölktände­rna påverkas starkt av luftvägsin­fektioner.

Att även vuxnas tänder påverkas så här starkt är däremot nytt.

Jaakkola beskriver sambandet som tydligt.

– Speciellt för de som haft nedre luftvägsin­fektioner som lunginflam­mation då de var under två år är risken för karies större än för övriga. Vilka konsekvens­er kan det här få för gruppen i fråga, vad kan man göra om man haft lunginflam­mation som barn? – Vi känner ännu inte exakt till de bakomligga­nde mekanismer­na. Resultatet visar att risken för karies är större och det kan påverka förebyggan­de vården, till exempel med fler kontrollbe­sök för denna grupp. Man kan börja ta den i beaktande.

Forsknings­projektet startade redan 1989. Forskarna har både använt sig av olika register och intervjuat personerna i fråga och anhöriga för att klargöra vem som lidit av hurdan luftvägsin­fektion som barn.

Resultaten publicerad­es i den digitala vetenskaps­skriften Plos One i december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland