Hufvudstadsbladet

Gängkrig bakom fängelsema­ssaker

Brasilien Det är djungelns lag som gäller, säger Latinameri­kaexperten Fredrik Uggla efter ett av de blodigaste fånguppror­en i Brasiliens historia. Droger, överfulla anstalter och korrupta vakter är några av orsakerna bakom våldsamhet­erna.

- FNB–TT-HELENA NORDENBERG

Kravallern­a på Anísio Jobim-anstalten startade i söndags och pågick i 17 timmar, enligt den brasilians­ka tidningen Folha de São Paulo. Revolten är den värsta i sitt slag sedan massakern i fängelset Carandiru i São Paulo 1992, då en polisinsat­s slutade med 111 döda interner. Sedan dess har flera liknande tragedier utspelats i fängelser på olika håll i Brasilien.

Överbelägg­ning och uppgörelse­r mellan rivalisera­nde drogkartel­ler är några av faktorerna bakom fånguppror­en på brasilians­ka fängelser, påpekar Fredrik Uggla, professor i Latinameri­kastudier vid Stockholms universite­t.

– I stället för att vara en säker förvaring av brottsling­ar är de snarare tryckkokar­e där kriminella gäng tvingas ihop med varandra, säger Uggla till TT.

Överfullt fängelse

Anísio Jobim-fängelset ligger utanför Manaus, huvudstad i delstaten Amazonas. I den del av fängelset där upproret ägde rum satt 1 224 personer fängslade, på en avdelning avsedd för 454 interner, skriver Folha de São Paulo.

– Förhålland­ena inne i fängelsern­a är fruktansvä­rda, folk sitter på varandra. Säkerhetsa­rrangemang­en är inte gjorda för så många fångar och i hög grad är det fångarna som styr inne på fängelsern­a, säger Fredrik Uggla.

Dessutom är vakternas löner låga, både i Brasilien och i andra latinameri­kanska länder, vilket ger en grogrund för mutor och annan korruption.

– Vapen kommer också in i fängelsern­a genom att vakter mutas till att ta in dem, säger Fredrik Uggla.

Ohyggliga scener utspelade sig i samband med fånguppror­et. Blodiga kroppar lades på hög på en rastgård och i kärror, rapportera­r en AFP-fotograf från platsen. Beväpnad polis jagade efter de fångar som rymt genom en mängd tunnlar som i samband med upproret hittades vid Anísio Jobim-fängelset.

Svår politisk fråga

Flera av offren hade halshuggit­s. Det utstuderad­e våldets syfte tros vara att sända ett meddelande från det regionala brottssynd­ikatet FDN (Família do Norte) till rivaler från PCC (Primeiro Comando da Capital), grundat i Brasiliens största stad São Paulo.

De interner som har utpekats som ledare för upproret ska förflyttas till andra fängelser uppger myndighete­rna, enligt tidningen O Globo. Medvetenhe­ten om den bristande säkerheten på fängelsern­a har visserlige­n ökat under den senaste tiden, men är en svår fråga politiskt sett, konstatera­r Fredrik Uggla:

– Allt det som har med fångars rättighete­r att göra har väldigt lite stöd hos befolkning­en i stort eftersom de känner sig pressade av de kriminella gängen.

 ?? FOTO: EPA/NATHALIE BRASIL ?? ORO. Anhöriga till fångarna samlades utanför fängelset och bad för de sina i väntan på närmare informatio­n om vad som riktigt hänt.
FOTO: EPA/NATHALIE BRASIL ORO. Anhöriga till fångarna samlades utanför fängelset och bad för de sina i väntan på närmare informatio­n om vad som riktigt hänt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland