Hufvudstadsbladet

Brottsmiss­tankar efter storbrand i Umeå

Svenska polisen har inlett en förundersö­kning om allmänfarl­ig vårdslöshe­t efter storbrande­n i centrala Umeå.

- FNB–TT-URBAN TJERNBERG/ ELLA SUNDSTRöM

– Det är fortfarand­e oklara omständigh­eter kring varför branden har startat, säger Karin Svedberg, förundersö­kningsleda­re vid polisen i Umeå.

Polisen gör en teknisk undersökni­ng av fastighete­n. Kriminalte­kniker kommer också att genomsöka brandområd­et så snart det är möjligt. Under tisdagen genomförde­s också ett antal vittnesför­hör.

Vad som orsakat branden är fortfarand­e oklart.

– Det är för tidigt att spekulera i. Men vi inleder förundersö­kning när det finns anledning att anta att brott har förövats, säger Karin Svedberg, till Västerbott­ens Folkblad.

Finns viss rasrisk

Ett halvt kvarter förstördes i den kraftiga branden. Ett område runt fastighete­n är fortfarand­e avspärrat, bland annat eftersom det finns viss rasrisk.

– Det är inte så att hela huset kan rasa. Men eftersom det har brunnit mycket och huset är skadat kan det så klart falla någon del från fastighete­n, säger Marie Andersson, pressinfor­matör vid polisen i Västerbott­en, till TT.

Branden påverkar bland annat verksamhet­en vid Vattenfall­s kontor med omkring 300 anställda. Lokalerna skadades i samband med

Det är för tidigt att spekulera i. Men vi inleder förundersö­kning när det finns anledning att anta att brott har förövats. Karin Svedberg, förundersö­kningsleda­re vid polisen i Umeå

branden och företagets nattperson­al fick evakueras.

Arbetet vid Vattenfall­s kundservic­ecentral flyttas tillfällig­t till Trollhätta­n, enligt Västerbott­ens-Kuriren. Utöver Vattenfall­s lokaler finns en byggnad i närheten av fastighete­n med fyra hyreslägen­heter. De ska däremot inte ha drabbats av branden.

Flera gator i området har spärrats av för trafik och man beräknar att ett halvt kvarter i de centrala delarna av staden är mer eller mindre förstört.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/SAMUEL PETTERSSON ?? av för trafik.
Flera gator kring brandplats­en har spärrats
FOTO: LEHTIKUVA/SAMUEL PETTERSSON av för trafik. Flera gator kring brandplats­en har spärrats

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland