Hufvudstadsbladet

Kaos i herrarnas lopp – total miss av Heikkinen

Knuffar, bråk, – och ett fullständi­gt hjärnsläpp av Matti Heikkinen. Samt en ny seger för Tour de Ski-kometen Sergej Ustiugov.

- MARCUS LINDQVIST

LäNGDåKNIN­G Matti Heikkinen låg väl framme tillsamman­s med Martin Johnsrud Sundby inför det tredje skatevarve­t i herrarnas skiathlon. Men då var olyckan framme.

Den norska skidstjärn­an valde fel spår inne på skidstadio­n i Oberstdorf och Heikkinen följde honom hack i häl. De tvingades vända om efter att ha upptäckt sitt misstag och fann sig själva långt bak i tätgruppen.

Samtidigt höjde tätgruppen tempot för att förbättra sina positioner inför det andra spurtmålet. En katastrof, som Matti Heikkinens tränare Toni Roponen beskrev saken i MTV3:s direktsänd­ning.

– Helt mitt eget fel. På den här nivån har man inte råd med sådana misstag, säger Heikkinen.

Sergei Ustiugov visade inga sympatier för att hans värsta konkurrent Sundby gjort bort sig. Tvärtom – han ryckte.

– Osportslig­t, säger Sundbys lagkamrat Didrik Tønseth.

Heikkinen gick miste om tolv säkra bonussekun­der och tvingades slösa en hel del energi för att ta sig tillbaka till tätgruppen. Det var an nars heller inget drömlopp för Heikkinen, som vantrivdes i trängseln.

– Den första utförsback­en var en katastrof. Någon knuffade mig i ryggen så jag nästan åkte ut.

– Det var betydligt mer situatione­r och kollisione­r än i Val Müstair.

Perttu Hyvärinen hade inte heller någon lysande dag. Han vurpade helt i början av loppet och höll på att bli jämnad med marken när konkurrent­erna susade förbi.

– Trodde jag skulle dö, säger han till FNB.

Svensken Marcus Hellner och Ustiugov brände till slut propparna totalt. De började slå varandra med stavarna.

– Jag ville stanna och slåss med Hellner i spåret, säger Ustiugov till Expressen.

Till slut var det Ustiugov som var starkast igen. Han tog sin tredje seger på lika många deltävling­ar i Tour de Ski och befäste sin ledning.

Heikkinen stod för en grym upphämtnin­g i den sista backen och tog en sjunde plats. Perttu Hyvärinen slutade på 29:e plats.

– Jag var stark och kunde ha avgjort, men allt måste lyckas perfekt om man ska ta en pallplacer­ing. I dag blev det för många misstag, säger Heikkinen till MTV3.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Matti Heikkinen och Martin Johnsrud Sundby gjorde bort sig genom att välja fel spår.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Matti Heikkinen och Martin Johnsrud Sundby gjorde bort sig genom att välja fel spår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland