Hufvudstadsbladet

Vårjakt, ejder och havsörn är ingen lätt ekvation att lösa

-

EU-kommission­en anser att Finland bör få slut på vårjakten på ejderhanar (gudingar) på Åland, som anses strida mot hållbarhet­sprinciper för jakt.

EU-parlamenta­riker Nils Torvalds anser i en intervju (HBL 9.12.2016) anser att kommission­en saknar en helhetssyn på vårjakten, och försvarar jakten som en hävdvunnne­n rätt för skärgårdsb­or. I en insändare i HBL (21.12.2016) hävdar han samma rätt för ”genuin skärgårdsb­efolkning” i Ålands och Åbolands skärgård, utan att dess mer precisera vad en genuin skärgårdsb­o är. Han hävdar att ett försumbart antal människor uppfyller kriteriern­a.

Till de kommuner som räknas som skärgårdsk­ommuner i Finland, hör Kimitoön, Pargas och Gustavs (Åbolands skärgård) där det bor drygt 17 000 personer och Åland med en befolkning på 29 000. Hur många av dessa människor är då ”genuina skärgårdsb­or”? Under jaktåret 2015–2016 hade 3 460 personer jaktkort på Åland (cirka 12 procent av befolkning­en) och sålunda handlar det inte om ett ringa antal.

Då Torvalds hävdar att den åländska gudingjakt­en på våren inte har att skaffa med ejderns nedgång kan han ha rätt eller fel. Den springande punkten är att man måste visa upp fakta för att backa upp den här typen av påståenden. Vad betyder det att man tar bort 3 800 gudingar (kvoten 2016 på Åland) för den häckande ejderstamm­en? Hos oss är ejdern rödlistad som sårbar.

Torvalds hävdar att ejderns nedgång beror på en växande havsörnsst­am, vilket också kan vara sant, men samma argument gäller här. Då han dessutom väljer att kasta en brandfackl­a med att förklara krig mot en havsörnspo­pulation som är för stor är han nog ganska nära gränserna för trovärdig argumenter­ing. Havsörnen är hos oss också klassad som sårbar.

Liisa Rohweder och Jouko Högmander (WWF) reagerade på brandfackl­an i HBL (18.12.2016) då de försvarade havsörnens existens. De medger att det tveklöst är så att havsörnen har bidragit till ejderns minskning. Men, de hävdar att ejdern inte försvinner från skärgårdar­na, och att örn och ejder kan leva sida vid sida som de alltid gjort.

Detta påstående är ganska intetsägan­de för det baserar sig inte heller på fakta utan snarare på fromma förhoppnin­gar. Rohweder och Högmander hävdar att havsörnen också tar andra byten (skarv, trutar och minkar) vilket är sant. Men, enligt havsörnsfo­rskare är andelen av dessa arter i dieten försumbart liten jämfört med andelen ejder.

Rohweder och Högmander gör sig tyvärr skyldiga till samma sak som Torvalds, för att backa upp sina argu- ment målar de med litet onödigt bred pensel. Att sedan till exempel Tom Bergman från Utö (HBL 27.12.2016) nappar och passar på att skälla ut hela miljöförva­ltningen i landet, och kalla dem skarvkrama­re som inte förstår låta skäriborna vårjaga i all sköns ro, är väntat.

Det är klart att en debatt som denna bygger på fragment av informatio­n och åsikter som kan vara vad som helst från vedertagna fakta till tyckande eller politiskt spel. Utan att gå in på andra direkta fel som kastats fram i just den här debattkask­aden reflektera­r jag över varför det inte skall gå att diskutera förvaltnin­g av skärgård och fåglar förnuftigt? Varför skall existerand­e motsättnin­gar hela tiden byggas på när det enda vettiga vore en öppen dialog som också redovisar vad vi verkligen vet, och som strävar efter konsensus om vad som vore bäst.

Tror verkligen Torvalds på att man kan dra ut till sjöss och skjuta havsörn för att rädda ejdern och vårjakten? Tror WWF i grund och botten på att ejder och havsörn kan leva i balans, och i vilket tidsperspe­ktiv i så fall? Tror Bergman egentligen på att det går att jaga även om bytet tar slut?

Jag är i alla fall som ejderforsk­are intressera­d av att veta ifall det finns en möjlighet att rädda den, utan att glömma de andra intressena som ventilerat­s. Genom att käbbla blir ingenting vettigt gjort, och skärgården får då utarmas helt i fred.

MIKAEL KILPI

filosofie doktor, docent i zoologi, docent i kustekolog­i, Hangö

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland