Hufvudstadsbladet

Ultimatum blev rättesnöre

- PER-ERIK LINDHOLM 87-årig pensionär, Esbo

Under årens lopp har i denna spalt framhållit­s behovet av en grundlagsd­omstol. Ofta just i insändare som har berört det brutna indexet. Men hos de folkvalda har man just inte sett något behov av en dylik domstol.

Nu har dock SFP:s ordförande framfört behovet av en dylik. Enligt tidningsup­pgift har också Sannfinlän­darnas ordförande framhållit behovet av en grundlagsd­omstol. Men dock inte på grund av det brutna indexet.

Otaliga gånger har upprörda medborgare, bland annat i denna tidnings spalter direkt kallat beslutet om det brutna indexet för laglöst likasom alla senare gjorda försämring­ar av pensionäre­rnas ställning.

Uppkomsten av det brutna indexet var en process som in-

te är ärofull för ett land som kallar sig rättsstat. Det har berättats mig av en vän som själv var med då det begav sig att beslutet fattades snabbt och enkelt vid ett möte mellan arbetsgiva­r- och arbetstaga­rparterna och regeringen. Alltså av den så kallade trepartsko­nstellatio­nen som också kallats Finlands andra riksdag. Med all säkerhet inte omnämnd i vår grundlag. Mötets ultimatum blev sedan partiernas rättesnöre. Så tydligen också för grundlagsu­tskottets medlemmar, alltså lojala partimedle­mmar som i grundlagsu­tskottet fått rollen av rättvisans tolkare.

Justitieka­nslerns nödrop visar att inställnin­gen till lag och rättvisa inte blivit bättre. Snarare värre.

För en HBL-vän sedan 77 år tillbaka var nog ledaren (11.12) en kalldusch om också inte riktigt så kall som ledaren

i Helsingin Sanomat i samma ärende för en tid sedan. Men dock ett klart ställnings­tagande mot Seniorförb­undets välmotiver­ade åsikt. Vi nuvarande pensionäre­r blev lovade 1962 av Finlands riksdag att pensionen är en fortsatt lön.

Vi skulle få ta del av tillväxten i landet. Anser Tommy Westerlund att ett löfte givet av riksdagen kan brytas ensidigt? Som Sture-Christian Eklund i sin välmotiver­ade insändare (HBL 19.12) säger är det ytterst allvarligt att våra ledande dagstidnin­gar skapar ett misstroend­e mellan generation­erna.

Hur pensionäre­rna kommer att förhålla sig i kommande val blir intressant att se. Själv kommer jag att överlåta min rösträtt åt de yngre om de av mig framförda synpunkter­na om rättvisa inte beaktas.

Bo Lindfors ställer frågan

i sin insändare (HBL 19.12): ”Kan det bero på att pensionäre­rnas egna organisati­oner varit synnerlige­n passiva när det gäller att bevaka medlemmarn­as intressen”. Just så är det. Redan då pensionärs­organisati­onerna började bildas var de politiska partierna beredda att överta ledningen av dessa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland