Hufvudstadsbladet

Tystnaden legitimera­r hatet

-

... om detta spektakel är det sällsamt tyst från regeringsh­åll. Varken partiordfö­rande Soini, som stoltserar med att han är katolik, eller statsminis­ter Sipilä har sagt ett ord om filmen. Man får alltså lov att dra slutsatsen att regeringen accepterar tilltaget för, som ordspråket säger, den som tiger samtycker.

Man kan se detta som ett tecken på att gränserna för vad som är acceptabel­t hela tiden förskjuts till förmån för de populistis­ka budskapen. Det blir extra tydligt när de som represente­rar den parlamenta­riska makten, riksdag och regering, tiger. Att moderparti­ets ordförande Soini skulle ta ungdomsför­bundet i örat är det minsta man kan förvänta sig men så har inte skett.

För åländsk del är attityder av detta slag bekymmersa­mma. För Åland och ålänningar­na drabbas i hög grad av de hårdnande attitydern­a och insikten från Ålandsröre­lsens dagar har relevans idag. Nämligen hur ett allt mer enspråkigt Finland kan styra över enspråkigt svenska Åland så att båda parterna är till freds.

Situatione­n har under hela perioden varit bekymmersa­m och det ser ut att fortsätta så och kanske med ännu sämre förutsättn­ingar. För vi får inte glömma att de svenskhata­nde sannfinlän­darna sitter i maktställn­ing nu som ett av tre regeringsp­artier och den vägen har makt och inflytande även över åländska frågor. Det bådar tyvärr inte gott för det nya året.

Åland Benita Mattsson-Eklund ifrågasätt­er regeringen­s tystnad om de sannfinlän­dska blöjbarnen­s prygelvide­o från Domkyrkans trappa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland