Hufvudstadsbladet

Han skildrar vardagen när vapnen har tystnat

- ANDREAS NORDSTRöM/TT

I drygt 20 år har fotografen Jens Olof Lasthein rest i de områden som en gång omgärdades av järnridån. I sin nya bok Meanwhile Across the Mountain utforskar han länderna kring de kaukasiska bergen på jakt efter vardagens stillhet.

Gränser är ett återkomman­de tema i Jens Olof Lastheins bilder. Tematiken är särskilt tydlig i hans bok Meanwhile Across the Mountain som skildrar vardagen i kaukasiska republiker som Nagorno-Karabach, Tjetjenien och Azerbajdzj­an. Områden där ett myller av kulturer, språk, religioner och landsgräns­er möts.

– Hela Kaukasus är genomkorsa­t av gränser. Jag är intressera­d av hur det påverkar människorn­as självbilde­r och deras förhålland­e till sina grannar. Det är därför boken heter som den gör. Titeln speglar funderinga­rna kring vad som försiggår där bakom berget.

Fascinerad av järnridån

Jens Olof Lasthein, född i Sverige men uppvuxen i Danmark, har varit fascinerad av öst så länge han kan minnas. Under hans barndom skar järnridån som ett snitt mellan Östeuropa och Västeuropa. Den hårdbevaka­de gränslinje­n med sin närmast radioaktiv­a laddning väckte en obotlig nyfikenhet hos honom. När han sedan började resa i den värld som formats efter Sovjetunio­nens fall kunde han inte sluta.

– Det här är platser där mitt inre kommer i svängning med omgivninge­n. Det frigörs energier som lyfter mig till en annan nivå. Det är därför jag hela tiden återvänder. Jag vill tillbaka till den känslan.

Till sin förundran har han upptäckt att han ofta känner sig mer hemma i öst än i Skandinavi­en. Framför allt tilltalas han av en öppenhet hos människorn­a som han saknar i Sverige.

– Den har jag också nytta av som fotograf. Människorn­a låter mig flytta in i deras tillvaro, säger Jens Olof Lasthein och påpekar att han bara närmar sig de personer som intressera­r honom.

– Men när jag sedan börjar fotografer­a så måste det uppstå något även från deras sida. De måste också bli intressera­de av mig. Det tror jag fungerar preventivt mot socialporn­ografi.

När vapnen tystnat

Enligt rådande medielogik krävs det ofta en akut konflikt för att journalist­er ska intressera sig för stora de- lar av världen. Jens Olof Lasthein ger sig i stället ut med sin panoramaka­mera när vapnen tystnat.

– Jag är mer intressera­d av stillheten. Där får jag kontakt med människor. Den som betraktar mina bilder vet kanske också att det finns en politisk verklighet i bakgrunden.

 ?? OLoF LASTHeiN
FoTo: JeNS ?? uReKI. I sin fotobok Meanwhile Across the Mountain skildrar Jens Olof Lasthein livet i ett antal länder kring de kaukasiska bergen. Här en bild från Ureki som ligger längs Svarta havets kust i Georgien, tagen 2013.
OLoF LASTHeiN FoTo: JeNS uReKI. I sin fotobok Meanwhile Across the Mountain skildrar Jens Olof Lasthein livet i ett antal länder kring de kaukasiska bergen. Här en bild från Ureki som ligger längs Svarta havets kust i Georgien, tagen 2013.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland