Hufvudstadsbladet

I skuggan av Skam

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ Den norska ungdomsser­ien Skam är det som ”alla” tittar på just nu, och det med rätta. Serien är så bra att den håller mer än väl även för dem som inte hör till den primära målgruppen; så starkt och känsligt skildras ung kärlek.

Nu finns även en annan webbunik ungdomsser­ie på Arenan, regissören Linnéa Roxeheims och manusförfa­ttaren Louise Popes Portkod 1321, som obönhörlig­t kommer till korta vid en jämförelse med den norska serien. Och detta trots att också detta är en snyggt – om än snabbt (de tio delarna spelades in under tjugo dagar) – filmad produktion som till och med nominerade­s i dramaklass­en för tv-priset Kristallen, den svenska motsatsen till Den gyllene Venlan.

Portkod 1321 handlar om två sextonårig­a flickor som är helt olika: Agnes (Fanny Klefelt) är den snälla, skötsamma flickan som är bäst i klassen, Steph (Happy Jankell) den tuffa, struliga tjejen. De är A-barnet och adhd-barnet, som Steph drastiskt uttrycker det. Dessvärre tvingas de ha med varandra att göra när deras föräldrar – som framstår som oansvariga tonåringar även de – sticker i väg på en kärlekssem­ester på tumanhand. Under sommaren tvingas därför Agnes och Steph bo tillsamman­s i en lägenhet på Söder i Stockholm, och har dessutom ansvaret för ett kreditkort och Agnes tioåriga lillasyste­r Bill (Astrid Norling).

Det här för förstås flickorna närmare varandra, och även några

Det här är inte på långt när lika starkt drama, lika brännande på liv och död, som Skam.

killar i tjugoårsål­dern som spelar i ett band kommer in i bilden och gör sommaren i storstaden till ett äventyr. Men flickorna lär sig också vikten av självrespe­kt och konsten att säga nej.

Det här är inte på långt när lika starkt drama, lika brännande på liv och död, som Skam. En annan mycket bra webbserie för ungdomar som visades på Arenan i höstas var SVT:s #Hashtag om nätmobbnin­g, som inte heller den ryggade för det mörka och brännande. Portkod 1321 framstår ofrånkomli­gt som en svalare softversio­n, även om den när den visades 2012 blev SVT:s mest populära webbunika dramaserie någonsin. Men det var alltså innan stålbaden Skam och #Hashtag.

Den andra säsongen Portkod 1525 publiceras på Arenan under våren. Även Skam finns på Arenan. Yle Arenan

 ?? FOTO: PETER CEDERLING ?? PLASTSYSTR­AR. Happy Jankell och Fanny Klefelt spelar två helt olika tonårsflic­kor som tvingas tillbringa sommaren tillsamman­s.
FOTO: PETER CEDERLING PLASTSYSTR­AR. Happy Jankell och Fanny Klefelt spelar två helt olika tonårsflic­kor som tvingas tillbringa sommaren tillsamman­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland