Hufvudstadsbladet

Vinden biter sig genom dunjackan.

Vinden biter sig genom dunjackan. Kinderna känns som de vore utsatta av en hagelskur av bibliska proportion­er. Termometer­n visar på –15, men det känns som minst tio grader kallare. Trots det är det nästan tjockt med folk i spåren i Svedängen.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Kinderna känns som de vore utsatta för en hagelskur av bibliska proportion­er. Det är väldigt kallt men likväl tjockt med folk i Svedängen där spårkapaci­teten ökar dag för dag då det kalla vädret fortsätter. Två av dem som valt att utmana väder och vind är Franck Doineau och sonen Leo. – Kylan är inget problem alls. Det är bara att klä sig rätt och köra på. Så fort du får lite puls och blir varm känns det bra, säger Doineau.

Två av dem som valt att utmana väder och vind är Franck Doineau och sonen Leo. Franck är från Luxemburg. Landet som gjort sig känt för banksekret­ess, Marc Girardelli och Jacques Santer men knappast för sina skickliga längdåkare.

De två ser nästan lite irriterade ut då reportern samt fotografen kommer och stör dem precis då de ska ge sig i väg på en tur i det knastrande vintervädr­et.

– Kylan är inget problem alls. Det är bara att klä sig rätt och köra på. Så fort du får lite puls och blir varm känns det bra, säger Doineau vars fru bor i Helsingfor­s.

Själv jobbar han för ett stort redovisnin­gsoch finansieri­ngsbolag i Luxemburg.

Att det inte är första gången för vare sig honom eller Leo i spåret går rätt snabbt att avgöra. Stavarna och skidorna rör sig i en synkronise­rad rytm. Samtidigt håller ett finlandssv­enskt par på att blåsa omkull lite längre fram i spåret. Och undra på det, vinden är stundtals nästan olidlig på slätten.

– Vi brukar åka skidor då och då. Det är en trevlig avkoppling. Du får vara ute i naturen och röra på dig, säger Franck.

Frysande spanjorsko­r

På klubbhuset­s trappa sitter fyra spanjorsko­r i ett fåfängt försök att komma undan den vinande vinden. Påpälsade från topp till tå men med ett leende på läpparna trots att det måste kännas orimligt kyligt för dem som kommer från ett land där det aldrig är så här kallt. Då jag undrar om de inte ska ge sig ut i spåret kommer svaret snabbt.

– Nä det får bli till en annan gång. Det är så kallt, säger tjejerna.

– Vi har ett par släktingar som får sköta den biten.

På parkerings­platsen håller en mamma på att lasta in skidor och stavar. Två barn sitter i bilen och vill uppenbarli­gen hem till den varma soffan.

– Så kallt var det inte. Jo, kanske här på rakan men bara du kom in bland träden var det ingen fara. Spåren var i ljuvligt skick. Det här var verkligen härligt.

Mera spår att vänta

Svedängen har haft åkbara spår i ett par månaders tid. Köldknäppe­n i november hjälpte till och det kallla vädret innebär att spårperson­alen jobbar för fulla muggar för att öka kapacitete­n. Över tre kilometer är redan i åkbart skick och det kallla vädret betyder att säsongen på allvar kan komma i gång lämpligt till långhelgen.

– Våra skid- och teknikskol­or börjar nionde januari. Både för barn och vuxna. Så vi har nog turen på vår si- da med vädret den här gången, säger Saija Koro från Suomen Latu.

– Det kommer garanterat att bli mycket folk under helgen men trängseln lättar ju mera spår vi får plogat. Vi jobbar hör högtryck nu, säger Koro.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? KYLAN INGET PROBLEM. Franck Doineau och sonen Leo njöt av det de fina spåren i Svedängen.
FOTO: LEIF WECKSTRöM KYLAN INGET PROBLEM. Franck Doineau och sonen Leo njöt av det de fina spåren i Svedängen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland