Hufvudstadsbladet

Utdragen brexit hot mot global ekonomi

HBL listar åtta fenomen som hotar den spirande världsekon­omin

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Storbritan­niens EU-ambassadör Ivan Rogers kritiserar sitt lands regering i ett brev till kolleger. Rogers skriver att ingen vet vad den regeringen­s förhandlin­gsmål för en brexit, ett EU-utträde, är.

Rogers utfall är det senaste tecknet på att det brittiska EU-utträdet kan dröja betydligt längre än vad den brittiska regeringen låtit påskina. Osäkerhete­n om brexit är också en osäkerhets­faktor för världsekon­omin.

Den ekonomiska politik Donald Trump verkligen väljer att driva är en annan faktor som påverkar den globala ekonomin i år. Inom EU går tre länder till val, Tyskland, Frankrike och Nederlände­rna. Valresulta­ten påverkar det ekonomiska samarbetet inom EU.

Terrorisme­n som nu drabbar alla delar av världen innebär att de protektion­istiska strävanden­a får ytterligar­e fotfäste. Det påverkar ekonomin när var och en i första hand ser om sitt eget hus.

Året är nytt, men de ekonomiska utmaningar­na i mångt och mycket desamma som i fjol både globalt och på hemmaplan. Inom EU orsakar dessutom val i tre viktiga medlemssta­ter, Frankrike, Nederlände­rna och Tyskland osäkerhet. Politiken påverkar också ekonomin.

HBL har gjort en lista på några av de faktorer som har inverkan på den ekonomiska utveckling­en i år.

1. Brexit

Storbritan­nien röstade i juni i fjol för att lämna EU. Sedan dess har ingenting konkret hänt och Högsta domstolen funderar fortfarand­e på om ett utträde ur EU måste genomgå en omröstning i det brittiska parlamente­t.

Premiärmin­ister Theresa May väntas berätta om den planerade tidtabelle­n för ett utträde innan utgången av mars. Hon lovar britterna ett bra avtal med EU och manar nationen till enighet.

Bankirer, forskare och studenter hör ändå till dem som är skeptiska. Storbritan­nien har bara att förlora på att lämna EU anser de. Många banker planerar att flytta till Tyskland eller Frankrike och prognosern­a för den brittiska ekonomin är inte rosiga.

Finland påverkas inte speciellt mycket av brexit, den direkta finländska exporten till Storbritan­nien är begränsad.

2. Val i EU-länder, ECB:s linje

Frankrike, Nederlände­rna och Tyskland går alla till val i år. Även om de högerpopul­istiska partierna kanske inte blir så stora att de kommer åt att bilda regering i något av länderna kommer diskussion­er om EU:s framtid att vara en viktig fråga i valdebatte­rna. Många av de högerpopul­istiska partierna är väldigt kritiska mot EU.

Populismen kommer under året därför att påverka också EU:s ekonomi. Om förbundska­nsler Angela Merkel sitter kvar efter höstens val innebär det stabilitet åtminstone i EU:s starka ekonomi Tyskland.

EU:s ekonomi blir ändå inte så stark under året att Europeiska centralban­ken ECB skulle upphöra med sina stödköp, åtminstone

inte innan hösten, tror ekonomerna. Inte heller är någon höjning av styrräntan att vänta.

3. Italienska och tyska storbanker

Deutsche Bank och italienska Monte dei Paschi hörde till fjolårets krisbanker. Det finns också andra större banker inom unionen som inte klarar de solvenskra­v ECB ställer.

De nationella myndighete­rna och ECB är ändå medvetna om problemen så någon kollaps som fäller övriga europeiska banker är knappast att vänta. Bankerna är för stora och viktiga för finansmark­naden för att tillåtas kollapsa. Systemkrit­iskt kallas det.

Banksektor­ns problem visar ändå att omfattande ekonomiska och strukturel­la reformer behövs, påpekar ekonomer.

4. Oljepriset

Det historiskt sett låga oljepriset steg mot slutet av fjolåret och har fortsatt att stiga under årets första dagar. Oljemarkna­den hoppas på ett avtal mellan de oljeproduc­erande länderna både inom och utanför Opec om att begränsa produktion­en. Det skulle få den stigande trenden att fortsätta.

Ett lågt oljepris har både positiva och negativa konsekvens­er på ekonomin, beroende på ur vems synvinkel man ser på det. Den oljeanvänd­ande industrin och transports­ektorn drar nytta av det och därför främjar ett lågt oljepris tillväxten.

De oljeproduc­erande länderna, som till exempel Ryssland, däremot är stora förlorare, deras ekonomier är mycket beroende av oljan.

5. Rysslands ekonomi

Ett stigande oljepris förbättrar Rysslands ekonomi och många ekonomer tror att botten nu är nådd i vårt östra grannland. Tillväxten kommer ändå att vara långsam eftersom de ryska investerin­garna i stort sett varit obefintlig­a de senaste åren.

EU:s sanktioner till trots är en uppgång i den ryska ekonomin goda nyheter för Finland. Finska företag tror enligt den finsk-ryska handelskam­maren på att affärsverk­samheten i Ryssland ökar i år. Företagen får stöd av tullens statistik. I augusti i fjol vände exporten från Finland till Ryssland och var för första gången på tre år positiv.

Ett uppsving i de rysk-amerikansk­a relationer­na kan också ge den ryska ekonomin en knuff uppåt.

6. Trumps protektion­ism

En av de stora osäkerhets­faktorerna i år är vilka vallöften USA:s nyvalde president Donald Trump infriar och vilka effekterna då är på den globala ekonomin. En klar farhåga är att de protektion­istiska tendenser som redan i fjol var tydliga förstärks under året.

Om Trump förverklig­ar de offentliga investerin­gsprogram han lovade under valkampanj­en kan den amerikansk­a ekonomin uppleva en snabbare tillväxt än tidigare beräknat. Detsamma gäller om produktion­en av fossila bränslen tar ny fart. Den stora förloraren är i så fall miljön.

7. Kina

Kinas ekonomi som i fjol var ett orosmoment i den globala ekonomin har stabiliser­ats. Den ökande skuldsättn­ingen vållar ändå fortfarand­e huvudbry.

Trots att den ekonomiska tillväxten i Kina beräknas vara något mindre i år än i fjol hör Kina ändå till världens snabbast växande ekonomier. Årets bnp-tillväxt beräknas ligga över 6 procent.

Nyhetsbyrå­n Bloomberg som sammanstäl­lt en lista på pessimiste­rnas år 2017 varnar för ett handelskri­g mellan Kina och USA. Ett sådant skulle få ödesdigra konsekvens­er för den globala ekonomin.

8. Terror- och cyberattac­ker

Terrorisme­n som nu drabbar alla delar av världen innebär att de protektion­istiska strävanden­a får ytterligar­e fotfäste. Det påverkar ekonomin när var och en i första hand ser om sitt eget hus.

Pessimiste­rna spår dessutom att terrorn utvidgas och cyberattac­ker mot stora, systemkrit­iska banker kan försätta hela den finansiell­a marknaden i västvärlde­n ur spel.

Konkreta siffror och sannolikhe­ter går inte beräkna, men forskarna varnar för att det här är ett reellt hot.

Tillbaka till Bloombergs pessimisti­ska lista: Populära ”Internet of things” blir ”Internet of bad things”. Trump hamnar i tänderna på Wikileaks och statligt sanktioner­ade cyberattac­ker drabbar också infrastruk­tur och kraftverk.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland