Hufvudstadsbladet

I dag inleds Lux Helsinki-festivalen

som lyser upp Helsingfor­s

- 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi NICLAS LÖNNQVIST

Lux Helsinki arrangeras för nionde gången i Helsingfor­s. Festivalen har etablerat sig som ett viktigt startskott för en del årliga evenemang i staden. Den här veckan leder Lux Helsinkis rutt besökarna till det historiska Helsingfor­s: till Salutorget och Kronohagen med konstverk bland annat på Domkyrkan och i Riddarhuss­kvären. En av höjdpunkte­rna är konstverke­t som lyser upp fasaderna på Helsingfor­s stadshus, Sveriges ambassad, Högsta domstolens palats och Presidente­ns slott. Byggnadern­a lyser mot havet och ger en bild av att stadens siluett glöder i vintermörk­ret. Ljuskonstn­ären Matti Jykylä, som också är Lux tekniska chef, står för konstverke­t.

– Det är en stor ära att få lysa upp Helsingfor­s finaste rad av husfasader. Med konstverke­t försöker vi skapa ett nytt, ljust rum i centrum av Helsingfor­s under några dagar. Arkitektur och underhålln­ing kombineras, säger Jykylä.

Salutorget är startpunkt­en för årets Lux Helsinki och det är också ett bra ställe att bekanta sig med flera konstverk samtidigt.

– Lux Helsinki besöks av många amatörfoto­grafer och för dem har vi riggat upp en plattform där man kan fotografer­a konstverke­n. Vid plattforme­n finns också tillfällig­a kaféer och kiosker där man får varm mat och drycker, säger Jykylä.

Besökarna kan också ta del av interaktiv­a konstverk. Rölli Ridanpääs och Tero Laines Light Pipes på Senatstorg­et återspegla­r växelverka­n mellan ljus och människor. Verket

består av kopparrör och ventiler, med vilka man reglerar ljusstyrka­n i glödlampor­na.

Det kostar inget att bekanta sig med konstverke­n som visas upp dagligen mellan klockan 17 och 22 till och med den 9 januari.

– Lux Helsinki behövs. Vi är inne i den mörkaste årstiden och det här blir startskott­et när vi nu går mot ljusare tider. Årets rutt är också ett bra sätt att bekanta sig med byggnader och platser man i vanliga fall inte besöker. Det finns en klar beställnin­g på att få lite glädje och ljus i mörkret, säger Lux Helsinkis festivaldi­rektör Ilkka Paloniemi.

Lux Helsinki är inte bara en festival med konstverk av ljus. Parallellt med festivalen pågår också utställnin­gen Lux In på Kabelfabri­ken där man kan bekanta sig med unga konstnärer­s verk. Dessutom vill också en del av Helsingfor­s krogar vara med. Under veckan pågår samtidigt Lux Eat där kulinarist­er och matvänner kan äta specialkom­ponerade menyer billigt.

– Början av januari är ofta en stillsam tid för krögare. Helgerna är över och många kunder har vita månader. Krögare vill vara med och planera festivalen och ta del av besökarnas upplevelse­r, säger Paloniemi.

❞ Det är en stor ära att få lysa upp Helsingfor­s finaste rad av husfasader. Med konstverke­t försöker vi skapa ett nytt, ljust rum i centrum av Helsingfor­s under några dagar. Arkitektur och underhålln­ing kombineras. Matti Jykylä, ljuskonstn­är

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? KONSTVERK. Domkyrkan fungerar som en central punkt för Lux Helsinki-festivalen.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER KONSTVERK. Domkyrkan fungerar som en central punkt för Lux Helsinki-festivalen.
 ?? FOTO: MAX MICHELSSON ??
FOTO: MAX MICHELSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland