Hufvudstadsbladet

Paris vill bli nya London efter brexit

Ett halvår efter att engelsmänn­en röstat om brexit är Frankrike i full färd med att rulla ut den ”blåa, vita och röda” mattan för företag som överväger att lämna London. I charmoffen­siven utlovas skattesubv­entioner samt hjälp med visumhante­ring och bostad

- LOUISE NORDSTRöM/TT

Dagen efter att det stod klart att Storbritan­nien ville lämna EU satte maskinerie­t i gång i Paris. Flera satsningar hade sedan länge legat i startgropa­rna och satte genast i gång med att locka Londonbase­rade företag till den franska huvudstade­n.

Regeringen annonserad­e att den siktar på att göra Paris till “framtidens finanshuvu­dstad”. För att locka eventuella brexitflyk­tingar började regeringen genast att prata om saftiga skattesubv­entioner för utlänninga­r, reducerade privatskol­eavgifter och ett utökat antal hemspråksk­urser för medföljand­e barn.

En lista på de mest attraktiva företagen hade tagits fram av lokala politiker och näringsliv­stoppar och presidente­n för Parisregio­nen, Valèrie Pécresse, postade handsigner­ade brev till dem direkt.

– Fyratusen brev skickades ut till internatio­nella företag som har filialer i London, men inte i Paris, och där Pécresse underströk fördelarna med Paris, säger Christophe Decloux, internatio­nell marknadsfö­ringsansva­rig för regionens affärsutve­cklingsorg­anisation, Paris Region Enterprise­s.

– Vi hade varit redo en längre tid, men varit noga med att hålla locket på till dess att valresulta­tet stod klart så att inte folk skulle tro att Parisregio­nen i själva verket var för en brexit, berättar Decloux och påpekar att många andra europeiska storstäder också vill ta över Londons roll i finansvärl­den.

”Brexitcell”

I oktober lanserade en intresseor­ganisation för finanskvar­teret La Défense pr-kampanjen ”Tired of the fog? Try the frogs” (Less på dimman? Prova grodorna) och affischer sattes upp i Londons motsvarigh­et, ”The City”, samt på flygplatse­n Heathrow och den engelska Eurostarst­ationen St. Pancras.

I november bildade Paris stad, Parisregio­nen, franska handelskam­maren och organisati­oner som represente­rar regionens näringsliv en grupp som besvarar frågor om en eventuell företagsfl­ytt från London till Paris. Ett sexmannate­am, formellt känt som ”Välj Parisregio­nen”, men informellt som ”Brexitcell­en”, jobbar heltid i ett fräscht, men relativt anonymt, kontor i utkanten av nordöstra Paris. Mejlboxarn­a plingar mer eller mindre konstant.

Jeanne Charbonnea­u är en av dem som tar emot de inkommande frågorna.

– Det kan handla om alltifrån franska skatteregl­er och arbetslaga­r till skolor, visum och eventuella arbetsmöjl­igheter för personalen­s medföljand­e partners och barn, säger hon, men understryk­er att teamet inte är där för att övertala företagen.

– Vi är här för att underlätta med informatio­n och kontakter.

Trots att Välj Parisregio­nen bara varit i gång i några veckor, och osäkerhete­n är stor kring hur brexit kan komma att se ut för Londonföre­tag, säger Charbonnea­u att de redan jobbar med ett tjugotal företag.

Många i matchen

Utöver Frankfurt och Paris är det minst fyra andra europeiska storstäder – Amsterdam, Madrid, Dublin och Luxemburg – som gett sig in i matchen om att eventuellt agera alternativ till Londons ”The City”.

– Men Paris finns i toppen, hävdar Charbonnea­u bestämt och radar upp stadens fördelar: det geografisk­a läget, stadens kulturliv, tillgången till bostäder och kontorslok­aler, samt Frankrikes satsning på forskning.

Nackdelarn­a vill hon helst inte gå in på, men enligt experter ligger de relativt höga franska skatterna, de rigida arbetsmark­nadslagarn­a, landets byråkrati och fransmänne­ns rykte om att inte kunna tala särskilt bra engelska Paris i fatet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland