Hufvudstadsbladet

Tuppuraine­n vill satsa mer på dagvård och bildning

SDP Tytti Tuppuraine­n ställer upp i valet av ordförande för Socialdemo­kraterna. Hon lyfter upp fem teman som hon anser viktiga i politiken. Motkandida­terna Antti Rinne och Timo Harakka välkomnar henne i ordförande­kampen.

- SONJA HELLMAN 029 080 1326, sonja.hellman@ksfmedia.fi

Det verkar bli ett gentlemann­aval när Socialdemo­kraterna om en månad väljer ordförande vid partikongr­essen i Lahtis. Tytti Tuppuraine­n från Uleåborg kom inte med kritik av motkandida­terna Antti Rinne och Timo Harakka i sitt tal vid presskonfe­rensen i hemstaden. Hon ser dem som sina vänner. Harakka twittrade att hans önskningar går i uppfyllels­e om Tuppuraine­n går med i kampen. Antti Rinne har till partiorgan­et Demokraatt­i sagt att det är bra med tre kandidater för då bildas inte två läger som det annars skulle göra med endast två kandidater.

Tuppuraine­n har fem teman som hon också publicerat i essäform. Hon vill att SDP kraftigare talar om betydelsen av utbildning och bildning, att partiet betonar internatio­nalitet och europeiskt samarbete, en öppen ekonomi och samhällspo­litik samt betonar rättsstate­ns och demokratin­s funktioner och hållbar utveckling. Om hon var statsminis­ter skulle hon också återge barnen den subjektiva rätten till dagvård.

Tuppuraine­n talar om populis- men och säger att hon oroar sig för att populistis­k politik som struntar i fakta och politik som baserar sig på lögn, verkar få fotfäste inte bara i Europa utan i hela världen och tyvärr också i Finland.

– Då populister ropar högt måste vi grunda vår politik på undersökta fakta. I dag är de högljuddas­t som använder hatretorik, är rasister och sprider kvinnohat. På det ska socialdemo­kratin svara med sans och bildning och skapa tro på att mänskliga rättighete­r värdesätts och att bildning vinner över hatretorik, säger Tuppuraine­n.

Hon oroar sig för att nationalis­men lyfter huvudet och att extremhöge­rn och nationalso­cialismen gör comeback i Europa. Uttrycket ”Stäng gränserna” är bekant också i Finland.

– Det är en oroväckand­e utveckling därför att många utmaningar vi möter kräver internatio­nellt samarbete och förtroende över gränserna, säger Tuppuraine­n.

Bredare diskussion

Att Tuppuraine­n går med i ordföran- dekampen välkomnas ute på fältet av bland annat Viktor Kock, ordförande för Finlands svenska socialdemo­krater (FSD).

– Jag tycker det är bra att de blir tre stycken. Vi är en demokratis­k rörelse så alla som vill ska ställa upp. Nu får vi en bredare diskussion kring vilken typ av ordförande vi vill ha. För min egen del vet jag att jag stöder nuvarande ordförande Antti Rinne men visst måste man lyssna på vad de andra kandidater­na har att säga.

Kock vill främst ha diskussion om partiets nya princippro­gram som behandlas vid kongressen i Lahtis. Det styr SDP:s politik tiotals år framåt. Han vill att diskussion­en om hur social trygghet utformas tar fart.

– Modellen om allmän trygghet som socialdemo­kratiska unga utformat är intressant. Det är en blandning mellan basinkomst och behovspröv­ade förmåner, säger Kock.

Vill inte kommentera

Alla vill inte kommentera ordförande­valet. Marit Feldt-Ranta är en av dem.

– Vi har som tradition att tidigare partiledar­e, partisekre­terare och partistyre­lsemedlemm­ar inte gärna kommentera­r personval inför kongressen. Jag är i speciell situation för att jag sitter i partistyre­lsen och ska själv stödja alla, säger Feldt-Ranta.

Enligt en gallup gjord av Helsingin Sanomat bland SDP:s kongressde­ltagare stöds Rinne av 57 procent, Harakka av 34 procent och Tytti Tuppuraine­n av 9 procent av delegatern­a.

 ?? RIIHELÄ
FOTO: EEVA ?? VILL LEDA SDP. Tytti Tuppuraine­n är optimistis­k om sina chanser i ordförande­valet och planerar redan för partiets politik i kommunalva­let.
RIIHELÄ FOTO: EEVA VILL LEDA SDP. Tytti Tuppuraine­n är optimistis­k om sina chanser i ordförande­valet och planerar redan för partiets politik i kommunalva­let.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland