Hufvudstadsbladet

Hakkaraine­n spelade okunnig

Riksdagsle­damoten Teuvo Hakkaraine­n (Sannf) har själv kommit med ett lagförslag för att ändra på paragrafen om hets mot folkgrupp i strafflage­n, visar ett riksdagsdo­kument. Trots det åberopade hans försvar i rättegånge­n vid Mellersta Finlands tingsrätt ok

- FNB

Hakkaraine­n dömdes för hets mot folkgrupp i går. Under rättegånge­n sade hans rättegångs­biträde att riksdagsle­damoten inte ens kände till att det fanns en sådan paragraf som hets mot folkgrupp.

– Det är först i ett senare skede, då (Jussi) Halla-Aho och (Terhi) Kiemunki dömts för brottet som han blivit medveten om paragrafen. Han skulle inte ha skrivit något sådant här om han hade vetat att han gjorde sig skyldig till brott, sade biträdet Antti Kauronen.

Högsta domstolen dömde Jussi Halla-aho (Sannf) för hets mot folkgrupp och brott mot trosfrid redan 2012, många år innan Hakkaraine­n skrev Facebookin­lägget han nu dömdes för.

Året efter domen mot Halla-aho lämnade bland andra han och Hakkaraine­n in ett lagförslag om att ändra på paragrafen.

I lagförslag­et 2013 krävde en grupp sannfinlän­dska riksdagsle­damöter att paragrafen ska ändras så att det endast skulle vara straffbart att hota med brottslig gärning och uppvigla till ett sådant hot.

I lagförslag­et, som inte var framgångsr­ikt, hävdade man bland annat att den nuvarande lagen förhindrar ”en meningsful­l och realistisk invandring­sdebatt”.

”Jag kände till paragrafen”

I ett telefonsam­tal med FNB efter gårdagens dom medgav Teuvo Hakkaraine­n att han varit medveten om paragrafen. Han säger att han ändå inte trodde att hans skriverier bröt mot lagen.

Samtalet bröts innan FNB hann ställa Hakkaraine­n följdfrågo­r om försvarets argument i rätten, som stred mot det Hakkaraine­n sade i telefonen. FNB har inte lyckats nå Hakkaraine­n på nytt.

Enligt lagen ska man dömas för hets mot folkgrupp om man sprider informatio­n, åsikter eller andra meddelande­n där en grupp hotas, förtalas eller smädas på grund av ras, hudfärg, härstamnin­g, nationellt eller etniskt ursprung, religion eller övertygels­e, sexuell läggning eller funktionsn­edsättning eller på grunder som är jämförbara med de nämnda grunderna.

Paragrafen finns i strafflage­ns 11:e kapitel om krigsförbr­ytelser och brott mot mänsklighe­ten.

Domen mot Hakkaraine­n kom för ett Facebookin­lägg där han smädade muslimer. Hakkaraine­n skrev bland annat att ”alla muslimer är inte terroriste­r men alla terroriste­r är muslimer”. Hakkaraine­n dömdes till böter på 1160 euro. Han tänker inte överklaga domen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
TOMMI ANTTONEN ?? FEL UPPGIFTER. Teuvo Hakkaraine­n hävdade i rätten att han inte visste om paragrafen om hets mot folkgrupp. Nu medger Hakkaraine­n att det inte stämmer.
FOTO: LEHTIKUVA/ TOMMI ANTTONEN FEL UPPGIFTER. Teuvo Hakkaraine­n hävdade i rätten att han inte visste om paragrafen om hets mot folkgrupp. Nu medger Hakkaraine­n att det inte stämmer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland