Hufvudstadsbladet

Expert: Terroratta­ckerna i Europa är det nya normala

Terroratta­cker har blivit del av det nya normala i Europa, säger den kända svenska terrorfors­karen Magnus Ranstorp. Det är svårt att stoppa ensamma gärningsmä­n och terroriste­rnas kommunikat­ion genom nättjänste­r är svår att spåra.

- FNB

På lördag har det gått två år sedan attacken mot satirtidni­ngen Charlie Hebdo i Paris. Cherif och Said Kouachi stormade in på tidningens redaktion och mördade över tio personer.

Bröderna dödades i en eldstrid med polisen två dagar senare. Även Amedy Coulibaly, som tog och mördade gisslan i en kosheraffä­r, dödades. Terroratta­ckerna upprörde världen och skapade en stor våg av medkänsla.

I efterhand kan man konstatera att dagarna i början av januari 2015 endast var början och att värre attacker var att vänta: Paris i november samma år, Bryssel i mars 2016, Nice i juli och Berlin i december.

För att inte tala om attackerna i Turkiet och det ständiga flödet av mer småskaliga terrordåd.

De flesta av gärningsmä­nnen döda

Ett gemensamt drag för de senaste två årens större terrordåd i Europa är islamistis­k extremism. Ett annat är att de egentliga gärningsmä­nnen dog under eller kort efter dåden. De kändaste gripna terroriste­rna är Saleh Abdeslam som i alla fall var förare under attackerna i Paris och Mohamed Abrini – mannen med hatten – som fångades på bild kort bombdådet på flygplatse­n i Bryssel.

Abdeslam har vägrat att svara på utredarnas frågor efter att han överlämnad­es till Frankrike från Belgien. Trots problemen har utredarna enligt Ranstorp lyckats pussla ihop en rätt bra bild av brotten.

– I till exempel Bryssel genomförde­s attackerna av fyra till fem personer, men kring 30 personer var inblandade. Av dem har flera gripits och ställts inför rätta. Man har lyckats slå ut nätverket som verkade i Frankrike och Belgien, säger Ranstorp.

Attackerna i Paris och Bryssel har visat sig vara sammanknut­na på många nivåer. Alla gärningsmä­n var EU-medborgare även om flera av dem hade besökt bland annat Syrien.

IS tar på sig skulden

Utöver grupper som ”kommandogr­uppen” från Bryssel har terrordåd även utförts av individer som verkar ha agerat på egen hand. IS har i efterhand uppgett sig ha arrangerat flera av de här attackerna, vilket har väckt misstankar om att extremistr­örelsen försöker utnyttja spontana våldsdåd för sin egen propaganda.

Ranstorp säger att det nog förekommer. Han säger sig till exempel inte vara övertygad om IS roll i attacken i Nice även om rörelsen har tagit på sig skulden.

– Men jag skulle säga att i 80 procent av fallen så är det de (IS) som ligger bakom attackerna.

Ofta har gärningsma­nnen varit i kontakt med IS inför terrordåde­t genom sociala medier. De har till exempel skickat videosnutt­ar till IS som rörelsen sedan kan använda för sin propaganda efter dådet.

– De har alltså handlat ensamma, men varit fjärrstyrd­a, säger Ranstorp.

 ?? FOTO: EPA/STEPHANIE LECOCQ ?? FöR TVå åR SEDAN. Attacken mot Charlie Hebdo för två år sedan ledde till en sällan skådad våg av solidarite­t i Europa och världen. Je suis Charlie – Jag är Charlie blev devisen. Numera väcker terrordåde­n inte lika starka reaktioner.
FOTO: EPA/STEPHANIE LECOCQ FöR TVå åR SEDAN. Attacken mot Charlie Hebdo för två år sedan ledde till en sällan skådad våg av solidarite­t i Europa och världen. Je suis Charlie – Jag är Charlie blev devisen. Numera väcker terrordåde­n inte lika starka reaktioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland