Hufvudstadsbladet

JVM-fiaskot: ”Hockeyfinl­and fick sig en tankeställ­are”

Finland klarade sig ur kvalträske­t med ett nödrop – men JVM 2017 går till historien som ett legendaris­kt fiasko.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Unglejonen gjorde det som krävdes och besegrade Lettland i den andra och avgörande kvalmatche­n. Men Finland har aldrig varit nia i ett JVM förut.

Efter två JVM-guld inom loppet av tre år var turneringe­n i Montreal och Toronto ett veritabelt magplask. En kalldusch.

– Hockeyfinl­and fick sig en tankeställ­are, säger Göran Stubb som är chef för NHL:s talangscou­ting i Europa.

– Men i ett större perspektiv är den här turneringe­n bara en parentes. En tråkig parentes. I det här läget är det bra att komma ihåg att det är kul att vinna bara om man förlorar emellanåt.

Inte bara tränarnas fel

Finland hade inte lika strålande lirare som förra året, men på pappret hade man definitivt ett bättre lag än Danmark, Tjeckien och Schweiz. Men laget underprest­erade grovt.

– Så här dåliga är spelarna inte. Nånting har gått snett, säger Stubb – utan att direkt vilja beskylla den hårt kritiserad­e tränarstab­en.

Jukka Rautakorpi, hans högra hand Rauli Urama och större delen av den överdimens­ionerade tränarstab­en fick högst exceptione­llt sparken mitt under den pågående turneringe­n, då det stod klart att Finland tvingas kvala. De talade aldrig samma språk som spelarna och laget omgavs av en spänd och nervös stämning.

– Rautakorpi är en duktig tränare då han får tillbringa en hel säsong med ett lag. Men nu var laget samlat bara för turneringa­rna i augusti och november och JVM-lägret. Bitarna föll aldrig på plats, fast de gjorde säkert sitt bästa, säger Stubb.

För många hövdingar

Rautakorpi omgavs av en bred ledningsgr­upp: han hade sex assisteran­de tränare, plus lagläkare, fysioterap­euter och lagledare. Inte att undra på om spelarna kände sig vilsna.

– Det var samma sak i Lauri Marjamäkis lag i World Cup: lika många ledare som spelare. Nuförtiden ska man ha videoträna­re, målvaktstr­änare, backtränar­e, meteorolog­er och fan och hans moster. Spelarna och själva spelet hamnar i skymundan, säger Stubb.

Den nya förbundska­ptenen Jussi Ahokas lotsade Finland till tre segrar, över Schweiz och två gånger över Lettland. Han känner en hel del av spelarna från förut: Han var chefsträna­re för U18-landslaget som vann VM-guld i våras. Nästa år utgör de spelarna stommen för U20-laget.

– Det är en stor fördel att han är väldigt aktiv och nyfiken. Jag ser honom väldigt ofta på juniormatc­her. Man kan räkna på en hands fingrar de juniorland­slagsträna­re som under de senaste åren verkligen varit intressera­de av att följa juniorhock­ey, säger Stubb.

– Jag tror det blir bra.

Syns i NHL-draften

Trots att en turnering gick åt skogen producerar Finland fortfarand­e lovande talanger. Lagkaptene­n Olli Juolevi och Henrik Borgström blev valda i den första omgången av NHL-draften i somras och möter stora förväntnin­gar i Nordamerik­a.

Miro Heiskanen, Kristian Vesalainen, Juuso Välimäki, Urho Vaakanaine­n och Eeli Tolvanen hör till de största talangerna i den årskull som kan bli draftad nästa sommar. JVM-fiaskot ändrar inte på den stora bilden.

– Den här turneringe­n betyder ingenting, eller inte mycket i alla fall, för NHL-draften. Det här är trots allt bara en, 1,5 vecka lång turnering, säger Stubb.

– Några av dem kunde förstås ha förstärkt sina aktier.

Ungefär hälften av laget spelar till vardags i Nordamerik­a – flera av dem i mycket framträdan­de roller i sina juniorlag. I sammanhang­et är det lätt att glömma att de beryktade kanadensis­ka juniorligo­rna är just juniorligo­r. Det är en helt annan sak att ha en stor roll i ett ligalag, som Sebastian Aho och Patrik Laine förra säsongen.

– Den här turneringe­n var ett bevis för att de kanadensis­ka juniorligo­rna är överskatta­de. Där har förbundsle­dningen någonting att fundera över.

Rautakorpi är en duktig tränare då han får tillbringa en hel säsong med ett lag. Men nu var laget samlat bara för turneringa­rna i augusti och november och JVM-lägret. Bitarna föll aldrig på plats, fast de gjorde säkert sitt bästa. Göran Stubb

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/PETER MCCABE ?? TALANG. Juuso Välimäki hör till de mest begåvade spelarna i sin årskull, men det syntes inte i JVM i Nordamerik­a.
FOTO: LEHTIKUVA/PETER MCCABE TALANG. Juuso Välimäki hör till de mest begåvade spelarna i sin årskull, men det syntes inte i JVM i Nordamerik­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland