Hufvudstadsbladet

Förbundska­ptenen: ”Tuffare än VM-finalen”

Chefsträna­ren Jussi Ahokas tror JVM-erfarenhet­en gör spelarna starkare.

- MARCUS LINDQVIST

ISHOCKEY Jussi Ahokas kunde dra en lättnadens suck efter att unglejonen slagit Lettland i den avgörande kvalmatche­n. Finland fortsätter i A-VM.

– Killarna hade grym press på sig. Några av dem sade att de aldrig förut varit så nervösa, säger Ahokas efter att lagledning­en och spelarna avslutat sitt möte i går kväll.

– Jag har varit med några av killarna i final i U18-VM – och det här var tuffare. Vi hade allt att förlora. Det var inte vackert, men huvudsaken var att vi vann matcherna.

Ahokas lotsade U18-landslaget till VM-guld i våras och meningen var att han skulle ta över som chefsträna­re för U20-landslaget nästa säsong. Men han tvingades ta över mitt under U20-VM i Montreal, då unglejonen tvingades till kvalspel och Jukka Rautakorpi fick sparken av ishockeyfö­rbundet.

– Det här var en mycket lärorik erfarenhet, säger Ahokas.

– Vi måste förstås gå igenom vad som gick snett. Men det är för tidigt för mig att börja kommentera varför det gick så här.

Alla tiders fiasko var nära. Men under Ahokas ledning vann Finland den betydelsel­ösa gruppspels­matchen mot Schweiz och slog Lettland två gånger i kvalspelet.

– Spelarna kommer att komma betydligt starkare ur den här turneringe­n. Det är bra att ha spelat så mentalt tuffa matcher under sin karriär, säger Ahokas.

– Matchtempo­t var också betydligt högre än i vanligt seriespel, så jag tror spelarna kommer att dra nytta av den här turneringe­n i sina klubblag.

Två U20-VM-guld, ett U18-VMguld och ett U18-VM-silver inom tre säsonger. Nu ett fullständi­gt magplask. Ahokas vill dock inte dra för stora slutsatser av en turnering.

– Det här förändrar ingenting i den stora bilden. Det går fortfarand­e bra för finländsk ishockey och vi får fram bra spelare. Det är bara att fortsätta det goda juniorarbe­te som vi gjort under de tre fyra senaste åren.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? NY CHEFSTRäNA­RE. Jussi Ahokas lotsade Finland till segrar
i kvalspelet.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO NY CHEFSTRäNA­RE. Jussi Ahokas lotsade Finland till segrar i kvalspelet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland