Hufvudstadsbladet

Kanonlopp av Heikkinen: ”Brutalt”

Matti Heikkinen gjorde en strålande insats i jaktstarte­n i Oberstdorf.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Heikkinen lät sig inte knäckas av motgångarn­a i skiathlon dagen innan – då skidade han fel och förlorade många viktiga sekunder i tätstriden. I stället gjorde han ett kanonlopp i jaktstarte­n och klättrade till femte plats i sammandrag­et i Tour de Ski.

– Det var ganska brutalt. De första 2,5 kilometern­a skidade jag helt vansinnigt hårt – och det tog inte slut där, säger han.

Hans taktik var att skida ikapp Maurice Manificat och Didrik Tønseth så fort som möjligt och sedan fortsätta i samarbete med dem. Men det första rycket tog på krafterna.

– Det tog en stund att återhämta sig. Benen var som betong. Men vi tog in på täten, säger han till MTV3 Sport.

I slutet av det 15 kilometer långa fristilslo­ppet kunde Heikkinen lämna Manificat och Tønseth bakom sig och knycka några extra sekunder. Han gick i mål som femma – med dagens överlägset snabbaste tid. Inte illa med tanke på att han startade från tolfte plats.

– Jag skidade säkert fortare i början än i lördagens sprint, säger Heikkinen med ett skratt till Yle.

Heikkinen: inte känd som någon sprinter. Förut har han inte heller varit känd för sin jämnhet, men hans framfart hittills under Tour de Ski har visat att det här är en helt annan version av Heikkinen än den som vann VMguld för sex år sedan. Han kan skida fort och återhämta sig: detsamma såg vi under skiathlon i förrgår, då han kom igen efter spårblunde­rn.

– Det fungerar att skida fort när man är i bra form.

Efter fyra av sju deltävling­ar är Heikkinen jämnt två minuter efter Sergei Ustiugov, den ryska sensations­åkaren som tog sin fjärde raka seger. Heikkinen har inte förlorat så mycket tid i skidspåret – men han har inte fått en enda bonussekun­d. I skiathlon gick han miste om tolv nästan säkra bonussekun­der på grund av sitt misstag. Ustiugov har fått mer än två minuter i bonus.

I dag har touren en vilodag före fredagens intervalls­tart i Toblach. Herrarna åker 10 km i fri stil.

– Jag har alltid haft det svårt i Toblach, men nu är det en annan situation. Jag är mycket starkare fysiskt sett, säger han till MTV3.

Det var ganska brutalt. De första 2,5 kilometern­a skidade jag helt vansinnigt hårt – och det tog inte slut där. Matti Heikkinen

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? JAKTSTART. Matti Heikkinen klättrade från tolfte till femte plats i Tour de Ski.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N JAKTSTART. Matti Heikkinen klättrade från tolfte till femte plats i Tour de Ski.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland