Hufvudstadsbladet

Pärmäkoski­s murmeldag – fyra igen

Krista Pärmäkoski befäste sin bekanta position som fyra i Tour de Ski.

- MARCUS LINDQVIST

LÄNGDÅKNIN­G Tre gånger förut har Pärmäkoski slutat fyra i Tour de Ski och med fyra av sju deltävling­ar understöka­de är hon farligt nära att bli fyra igen. Hon tappade några sekunder till tättrion under gårdagens jaktstart i Oberstdorf, men utökade rejält sin ledning till femman Jessica Diggins.

– Jag tvingades skida ensam hela vägen. Under de två sista varven var det motvind. Norskorna kom säkert lite lättare undan, säger Pärmäkoski.

I början av det 10 km långa fristilslo­ppet tog hon in på tättrion Stina Nilsson, Ingvild Flugstad Østberg och Heidi Weng. Men då två kilometer kvarstod höjde de tempot igen och gjorde upp om etappseger sinsemella­n.

– Som minst var skillnaden bara 19 sekunder. Det grämer mig att jag inte kunde komma ikapp dem, säger Pärmäkoski till MTV3.

– Jag blev överraskad att de körde så långsamt i täten. Men det var tungt före och de taktikerad­e säkert i början.

Svenskan Stina Nilsson valde att vänta in de två norskorna och inte slösa sina krafter i onödan. I slutet var hon spurtstark­ast igen.

I mål var Pärmäkoski bara 42,4 sekunder efter Nilsson. Men svenskans försprång ökade till 57,4 sekun der tack vare bonussekun­derna.

Nilsson: tourens stora sensation. Men det återstår att se hur hon hanterar den avgörande slutbacken i Val di Fiemme på söndag.

– Jag tror att Nilsson får det svårast i den sista branten. Men hon är nog i bättre form än tidigare, säger Pärmäkoski till FNB.

Kerttu Niskanen visade också lite livstecken då hon klättrade från femtonde till elfte plats. Niskanen har haft en tung säsong hittills.

– Stundvis kändes det lite bättre, säger hon till Yle Urheilu.

– Men i branta uppförsbac­kar räcker krafterna i benen inte till.

Däremot pekar Laura Mononens formkurva i fel riktning. Hon tappade ytterligar­e en och en halv minut till täten och gick i mål som 21:a.

– Det är svårt. Det känns som att jag inte alls orkar, säger Mononen och medger att hon överväger att avbryta.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? TAPPADE MARK. Krista Pärmäkoski ligger fyra i Tour de Ski – igen.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N TAPPADE MARK. Krista Pärmäkoski ligger fyra i Tour de Ski – igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland