Hufvudstadsbladet

Enigt och starkt i Helsingfor­s

- BJÖRN MÅNSSON ordförande, SFP:s stadsfullm­äktigegrup­p, Helsingfor­s

Tommy Pohjolas analys av SFP:s utgångspun­kter inför kommunalva­let i Helsingfor­s (HBL 3.1) tarvar några kompletter­ingar.

Jan D. Oker-Blom har nog åter varit ordinarie ledamot av stadsfullm­äktige sedan Astrid Thors redan 2013 och Nils Torvalds 2014 på grund av sina internatio­nella uppdrag avgick. Ordinarie är också efter Päivi Storgårds bortflyttn­ing från orten Laura Finne-Elonen.

Då Pohjola efterlyser fler synliga kvinnliga kandidater har vi bland ersättarna redan svenska skolsektio­nens ordförande Veronica Hertzberg, kulturnämn­dsmedlemme­n Lotte Granberg-Haakana och SFP:s vice ordförande Silja Borgarsdót­tir-Sandelin. Då han undrar hur SFP ska nå de unga väljarna har vi all anledning att se med tillförsik­t på ungdomsför­bundet SU:s förutsättn­ingar att attrahera. Både SU och SFP har under hösten fått många nya medlemmar.

SFP-gruppen har ingalunda varit delad i frågan om Malms flygplats, utan tvärtom – bortsett från ett par minigruppe­r – varit den enda fullmäktig­egruppen som enigt stött bevarandet av den. Över huvud taget var vår grupp helt enig i invändning­arna mot den nya generalpla­nen med bland annat dess intrång i Centralpar­ken. Enig var vi också i försvaret av Vårdö som grön- och rekreation­sområde, liksom i ifrågasätt­andet av de dyra broarna över Kronbergsf­järden.

Pohjola har helt rätt i att våra ledamöter har rätt att rösta enligt samvete. I större frågor har det ändå varit ytterst sällsynt att vi inte har röstat lika.

Helt rätt har Pohjola i att svenskar i andra partier tycks lita på att det är SFP som tar initiativ i svenska angelägenh­eter. Detta är vi bara stolta över. Det senaste exemplet är protesten mot det enspråkigt finska namnet på det nya centrumbib­lioteket.

SFP:s andel av rösterna i Helsingfor­s ligger på drygt sex procent. Andelen svensksprå­kiga i staden är något lägre, så skillnaden kan förklaras bara på två sätt. Valdeltaga­ndet är traditione­llt högt på svenskt håll. Och eftersom det finns svenskar som röstar också på andra partier, får vi ett betydande rösttillsk­ott också från finskt håll. Vi är alltså mer än ett språkparti.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland