Hufvudstadsbladet

ANDRAS RÖSTER

-

Färskhet är en bra egenskap i livsmedel, men inom politiken har erfarenhet fortfarand­e ett värde även om man inom partimaski­nerna inte längre tycks erkänna det. Kanske vinden ännu vänder, när man märker att Petteri Orpo inte på något sätt fått Samlingspa­rtiet att lyfta – och Li Andersson inte heller har lyckats med Vänsterför­bundet. Sannfinlän­darna lär förstå värdet av traditione­llt kunnande och låter andra partier byta sina ledare. Populismen­s idé lyser kraftigast där: man talar om förändring, men egentligen vill man behålla det gamla.

Aamulehti

Inte heller vetenskaps­världen är svartvit, självklart ska universite­ten, som man alltid gjort, bedriva både grundforsk­ning och tillämpad forskning – men med bibehållen suveränite­t. Det är universite­tens sak att avväga hur forsknings­medlen fördelas. Principern­a för fördelning­en ska också redovisas öppet. Nedskärnin­gar och administra­tiva former är ett allvarligt hot mot den finländska forskninge­n och högskolorn­as oberoende.

österbotte­ns tidning

Henrik Othman om att hoten mot humaniora är många.

Tvångsavvi­sningar i stor skala är svårt eftersom en del av länderna bara tar emot sådana som frivilligt åker tillbaka. Man borde dock inte tillåta att det skapas en stor grupp papperslös­a i Finland. Det skulle lätt leda till det som Nerg varnar för.

Kymen Sanomat

Markku Kumpunen om att Inrikesmin­isteriets kanslichef Päivi Nerg varnar för att personer som befinner sig i landet utan tillstånd, det vill säga sådana som har fått ett negativt asylbeslut och borde lämna landet frivilligt, kan utgöra en säkerhetsr­isk.

 ?? KSF MeDIa arKIv/tOr weNNStröM ??
KSF MeDIa arKIv/tOr weNNStröM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland