Hufvudstadsbladet

Det makabra landskapet­s lockelse

Från seriemörda­ren Jack the Ripper till mordet på barnmissen JonBenét Ramsey. Isabella Rothberg synar vår tids fascinatio­n för true crime.

- ISABELLA ROTHBERG 029 080 1381, isabella.rothberg@ksfmedia.fi

På annandag jul hade det gått tjugo år sedan mordet på den amerikansk­a flickan JonBenét Ramsey. Under hösten gav den stundande årsdagen upphov till en handfull nya dokumentär­er, otaliga specialavs­nitt av talkshower och aktualitet­sprogram och en spelfilm.

Mest sensatione­ll i skaran är tvbolaget CBS storsatsni­ng, miniserien The Case of: JonBenét Ramsey, där ett gäng berömda patologer och kriminolog­er ger sig i kast med att en gång för alla lösa den tjugo år gamla gåtan.

Programmak­arna avslöjar faktiskt namnet på den person de häv- dar tog livet av den sexåriga JonBenét, men det är långt ifrån det enda rafflande greppet de tar till. Bland annat iscensätte­r de mordet med hjälp av en barnskådes­pelare (!) som pliktskyld­igt svingar ett tillhygge och låter rekonstrue­ra hela brottsplat­sen i form av en exakt kopia av familjen Ramseys miljonvill­a. Bilden av den tragiska brottsplat­sen spred sig globalt på 1990-talet, men nu behöver tittaren inte längre bara nöja sig med att stå på den polkagrisd­ekorerade gården, utan får möjlighet att kliva in i ett makabert julpyntat skräckkabi­nett.

Varför är vi här? funderar jag när jag liksom två miljoner andra tittare, full av både skam och girig nyfikenhet, följer med kameramann­en in i de klaustrofo­biska gångarna i familjen Ramseys källarvåni­ng. Varför vill vi vistas i det makabra landskapet, bland alla sorgliga och solkiga detaljer? Varför låter vi oss underhålla­s av en verklig tragedi, av någons sorg och förlust?

Genre med anor

Det pågår ett uppsving för true crime, filmer och tv-serier om verkliga brott. Genren är inte ny, tvärtom har rapporteri­ng om våld och sensatione­lla brott varit en del av jour-

Titlarna blev fler, rapporteri­ngen snabbare och mottaglig för sensatione­lla brott i stil med Whitechape­lmorden. Sedan dess har true crime levt och frodats både i de mer oseriösa delarna av offentligh­eten – i veckotidni­ngar och i tv-kanaler som den amerikansk­a true crime-kanalen Investigat­ion Discovery – och i kulturens mer anständiga rum.

nalistiken sedan tidningspr­essens begynnelse.

Orsaken till att vi ”vet” så mycket om seriemörda­ren Jack the Ripper och de brutala morden på elva kvinnor i East End på 1880-talet, är att tidningspr­essen upplevde en guldålder. Tack vare tekniska innovation­er som telegrafen och en ökad läskunnigh­et bland den urbanisera­de befolkning­en kunde tidningarn­a blomstra under den viktorians­ka epoken.

Titlarna blev fler, rapporteri­ngen snabbare och mottaglig för sensatione­lla brott i stil med Whitechape­lmorden.

Sedan dess har true crime levt och frodats både i de mer oseriösa delarna av offentligh­eten – i veckotidni­ngar och i tv-kanaler som den amerikansk­a true crime-kanalen Investigat­ion Discovery – och i kulturens mer anständiga rum.

Truman Capote fick till skillnad från väninnan Harper Lee aldrig Pulitzerpr­iset, men hyllades stort för sin stilistisk­a skärpa i dokumentär­romanen Med kallt blod som skildrar mordet på en jordbrukar­familj i Kansas. Dominick Dunne nådde kultstatus för sin kriminaljo­urnalistik i tidskrifte­n Vanity Fair, särskilt för rapporteri­ngen från O.J. Simpson-rättegånge­n i början av 1990-talet.

”The West Memphis Three” blev ett populärkul­turellt fenomen 1996 tack vare dokumentär­en Paradise Lost. Till ett soundtrack av Metallica skildrade filmmakarn­a Joe Berlinger och Bruce Sinofsky ett litet samhälle i bibelbälte­t som våren 1993 skakas av tre brutala barnmord.

Dokumentär­en följer framför allt med rättegånge­n mot de tre misstänkta tonårskill­arna som tycks dömas på grund av sina svarta kläder och sin musiksmak. Paradise Lost ringade med andra ord in den moralpanik – engelskans satanic panic – som den nya, vågade ungdomskul­turen som växte fram på 1980och 1990-talet utlöste i konservati­va samhällen.

På 2010-talet har serier som Making a Murderer, The Jinx, The People versus O.J.,O.J.: Made in America och podcasten Serial gjort true crime ”fint” igen.

Serial, som synade rättegånge­n mot Adnan Syed som dömdes för mordet på sin ex-flickvän Hae Min Lee, ledde till en uppsjö nya kriminalpo­ddar på nätet. My Favorite Murder, Generation Why, Sward and Scale och Last Podcast on the Left är populära diskussion­sprogram där färgstarka personligh­eter spekulerar i och skvallrar om kända brott.

Havererad utredning

Det nya med serier som The Case of: JonBenét Ramsey och The Killing Season, som undersöker en rad ouppklarad­e mord på prostituer­ade i Long Island, är att de marknadsfö­rs med löftet om att programmak­arna kommer att göra sitt allt för att lösa fallet. Delvis är det fråga om den klassiska berättelse­n om den havererade brottsutre­dningen och medborgare­n som blir detektiv när myndighete­rna misslyckas.

Men löftet om en upplösning blir framför allt förståelig­t mot bakgrunden av utveckling­en på nätet. The Killing Season använder webbforume­t Webbsleuth­s amatördete­ktiver som experter i jakten på seriemörda­ren. Därmed friar de till fåtöljdete­ktiverna som förutom Websleuths frekventer­ar det puttrande diskussion­sforumet Reddit. Det är här som intresset för true crimegenre­n upprätthål­ls. Här publiceras gamla förhör, protokoll och svartvita brottsplat­sbilder. Här utväxlas teorier. Här namnges de misstänkta.

Samtidigt som amatördete­ktiver söker sanningen genom att själva syna material på webben, pågår en ännu starkare process, nämligen en mytologise­ring av brottet.

Få har gestaltat fenomenet lika mustigt som Monika Fagerholm i romanerna Den amerikansk­a flickan och Glittersce­nen. Böckerna kretsar kring ett fiktivt fall, den amerikansk­a flickan Eddie de Wire som sommaren 1969 hittas drunknad vid ett träsk. Romanerna blottar mytbildnin­gen som sker över tid, hur myten om omständigh­eterna kring den amerikansk­a flickans död växer sig starkare än fakta.

På sociala medier är mytbildnin­g kring brott synlig, till exempel i sättet som rasistiska narrativ sprider sig.

Mytologise­ring har också drabbat JonBenét-fallet där olika teorier blivit svåra att separera från de konkreta bevisen. Så var fallet också synnerlige­n vällämpat för medielogik­en. Lilla JonBénet hade deltagit i några skönhetstä­vlingar för barn, och bilderna på det leende och poserande barnet blev snabbt de främsta illustrati­onerna till rapporteri­ngen. De förmedlade ett obekvämt och motstridig­t budskap: ett barn, sminkat och klätt som en liten vuxen. I själva verket påminde hennes uppenbarel­se om Lil Miss Makeup, babydockan som kunde sminkas genom att dutta kallt och varmt vatten på hennes mun, kinder och ögon. JonBenéts mor – själv en före detta skönhetsdr­ottning – trängdes också snabbt in i narrativet och tilldelade­s rollen som monstermam­ma.

Luddiga regler

På samma sätt som viktoriane­rnas nya medielands­kap, den växande tidningsma­rknaden, kunde fyllas med rapporteri­ng om hårresande mord, gör webben i dag det möjligt för var och en att idka privatspan­ing.

Och liksom de viktorians­ka tidningarn­a som ännu inte bands av några journalist­regler (visserlige­n diskuterad­es pressetik i samband med Jack the Ripper-rapporteri­ngen) är gränsen för vad som är tillåtet att skriva suddig på nätet. Det är lättare att frossa i detaljer och peka finger.

När programmak­arna bakom The Case of: JonBenét Ramsey öppet hängde ut en person i offentligh­eten följde de kutymen på nätet. Men etablerade medier måste fortsättni­ngsvis hålla sig till reglerna, och offrets bror stämde nyligen tv-bolaget CBS.

Nya medier ger skjuts

De mest omtalade mordfallen sammanfall­er ofta med medierevol­utioner. I The Case of: JonBenét Ramsey hävdar man att fallet fick stor uppmärksam­het julhelgen 1996 till 1997 eftersom amerikansk­a tv-kanaler nyligen förlängt sin sändningst­id och börjat rapportera dygnet runt. De behövde material att fylla sändningar­na med, särskilt under den stillsamma helgen.

Kampanjen för frigivning­en av de tre dömda tonårskill­arna i West Memphis-fallet fick i sin tur skjuts av det då relativt nya nätet. Unga amerikaner berördes av sina generation­skamraters öde och startade en webbplats för deras sak.

Adrenalink­ick

I en kolumn på time.com liknar Scott Bonn, professor i kriminolog­i vid Drew university, upplevelse­n av true crime vid att åka bergochdal­bana. Vi drabbas av en känsla av rädsla som i sin tur utlöser en adrenalink­ick. True crime erbjuder på så sätt ett tryggt rum att känna sig otrygg i.

I vissa avseenden påminner vår tid om viktoriane­rnas i det att den är relativt fredlig och stabil. Men viktoriane­rna omgavs av dödliga sjukdomar som var svåra att skydda sig mot, vilket kan förklara deras starka dragning till förgänglig­het i konst och kultur.

Hos oss är död och lidande i hög grad utlokalise­rat till Mellanöste­rn. True crime kan erbjuda umgänge med döden, utan att man hamnar alltför nära ämnet. Vi distansera­s från offrets lidande. Hen förvandlas till en fiktiv rollgestal­t, som dessutom tenderar att hamna i skymundan av förövaren.

Men att avskriva true crime som enbart simpel, moralbefri­ad eskapism är heller inte rättvist.

I själva verket är klass och sociala spänningar återkomman­de teman i true crime. Som Monika Fagerholm konstatera­r i en intervju i Ny Tid (21.9.2009) är true crime ”ibland den bästa samtidsski­ldringen du kan få av det amerikansk­a samhället”.

I en artikel i BBC:s History Magazine framgår det att rapporteri­ngen om Jack the Rippers mord i Whitechape­l också användes för att marknadsfö­ra sociala reformer.

Diskussion­en om JonBenét-fallet kretsar inte sällan kring hur familjen Ramseys sociala status påverkade mediebevak­ningen. Skulle fallet ha nått över nyhetströs­keln om det rört sig om en fattig och svart familj?

De tre dömda ungdomarna i West Memphis-fallet var inte bara udda i sina helsvarta kläder. De kom från socioekono­miskt marginalis­erade familjer, de var bosatta och uppvuxna i ruffiga ”trailer parks” och omgivna av missbruk och fattigdom. Kritiker menar att de därmed var utmärkta syndabocka­r som kunde offras för samhällsro­ns skull. En mördare som går lös i byn utlöser panik, men också misstro mot makthavarn­a.

Den Oscarsbelö­nade regissören Jean-Xavier de Lestrades dokumentär The Staircase undersöker hur en bisexuell man uppfattas av en sydstatsju­ry som antyds vara konservati­v. Serial ställer i sin tur frågan om islamofobi påverkade domen mot muslimske Adnan Syed.

Läser man om Jack the Ripper går det inte att undgå att läsa om de grymma omständigh­eter som hans offer levde under i det fattiga området East End i London. Här blottas det viktorians­ka samhällets avigsida, klassamhäl­let, i en skoningslö­s dager. True crime röjer inte bara människans sämsta sidor, utan också samhällets.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KUSLIGT. Det pågår ett uppsving för true crime, filmer och tv-serier om verkliga brott.
FOTO: MOSTPHOTOS KUSLIGT. Det pågår ett uppsving för true crime, filmer och tv-serier om verkliga brott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland