Hufvudstadsbladet

Hundraettå­ringen hetast inför svenska Guldbaggeg­alan

- SARA ULLBERG/TT/HBL

Hundraettå­ringen som smet från notan och försvann ställer till med en skräll och har chans att vinna åtta priser på den svenska Guldbaggeg­alan. Min faster i Sarajevo och Jätten kommer tätt därefter med sex nominering­ar.

– Det var en rolig inspelning på många olika platser och med många olika människor, ingen relationsf­ilm i Stockholm direkt, säger Måns Herngren, medregissö­r till Hundraettå­ringen som smet från notan och försvann, som hittills lockat över 300 000 svenskar till biografern­a.

Kanske kan man beteckna det som en liten skräll att Felix och Måns Herngrens film är den som har flest chanser att få priser på årets gala. Men så var det också ovanligt svårt att tippa vilka filmer som skulle nomineras den här gången. Pernilla AugustsDen allvarsamm­a leken blev till exempel inte nominerad för Bästa regi eller Bästa film, trots att den var en av förhandsfa­voriterna.

”Fantastisk resa”

Mer väntat var det kanske att Jätten och Min faster i Sarajevo skulle finnas med bland de nominerade.

– Det har varit en fantastisk resa. Det tog lång tid att göra filmen och jag är stolt, säger Goran Kapetanovi, som är nominerad till Bästa regi för Min faster i Sarajevo.

Den prisbelönt­a tyska filmen Min pappa Toni Erdmann är en av de filmer som har nominerats i kategorin Bästa utländska film.

Den 10 januari presentera­s de tre filmer som har nominerats till Biopublike­ns pris. Guldbaggeg­alan hålls på Cirkus i Stockholm den 23 januari och direktsänd­s i SVT. För femte gången i ordningen är det Petra Mede som leder galan.

Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris. Sedan 1964 har det delats ut av Svenska Filminstit­utet för framståend­e insatser inom den svenska filmen under året som gått.

I fjol var En man som heter Ove storfavori­t med sex nominering­ar, men det blev i slutänden Tjuvheder som tog hem flest utmärkelse­r.

 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY ?? NOMINERADE. 18 av de nominerade till årets Guldbaggeg­ala fanns represente­rade på Vasateater­n i Stockholm när nominering­arna offentligg­jordes på onsdagen.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY NOMINERADE. 18 av de nominerade till årets Guldbaggeg­ala fanns represente­rade på Vasateater­n i Stockholm när nominering­arna offentligg­jordes på onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland