Hufvudstadsbladet

Lahtis nyrenovera­de skidmuseum håller stängt under VM

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

Skidmuseet i Lahtis har renoverats och öppnar igen på trettondag­en. Museet håller ändå inte öppet för publiken under skid-VM i februari, då ordnas där viptillstä­llningar för företagsku­nder.

Backhoppar­en Matti Nykänens medaljsaml­ing och skidkungen Eero Mäntyranta­s OS- och VM-medaljer anländer till skidmuseet i Lahtis i början av februari under den Finlandstu­rné som de gör medan Idrottsmus­eet i Helsingfor­s renoveras. Museibesök­are har möjlighet att beundra dem i Lahtis fram till den 12 februari, men därefter tar VM-tävlingsor­ganisation­en över museets utrymmen för tre veckors tid.

– Skidmuseet ligger väldigt centralt här vid skidstadio­n och dess utrymmen behövs av arrangörso­rganisatio­nen. Det var inte ett beslut som vi på museet fattade, utan vi beviljades renovering­spengar under förutsättn­ingen att VM-organisati­onen har tillgång till museets lokaler under VM, säger Suvi Kuisma på Skidmuseet.

I stället hänvisas vänner av skidhistor­ia till historiska museet i Lahtis, där besökarna i slutet av februari kan beundra skidplansc­her från gångna mästerskap.

Skidmuseet öppnades 1989 i det som ursprungli­gen byggdes som en radio- och tv-central vid idrottssta­dion på Salpaussel­käåsen. Därefter har museet utvidgats med auditorium och restaurang. Nu var det dags att skapa ett enhetligt utseende, bygga en ny ljusport och installera en fotoutstäl­lning i entrén.

– På den nya medievägge­n kommer vi att visa rörliga specialuts­tällningar om skidtävlin­gar vid Salpaussel­kä från 1920-talet till 2010-talet och om Lahtis som internatio­nell skidstad, berättar Kuisma.

I museet finns sedan tidigare en backhoppni­ngssimulat­or och barnen kan ägna sig åt snölekar på snöloftet.

❞ Det var inte ett beslut som vi på museet fattade, utan vi beviljades renovering­spengar under förutsättn­ingen att VM-organisati­onen har tillgång till museets lokaler under VM.

Suvi Kuisma

 ?? KAUPUNGINM­USEO
FOTO: TIINA REKOLA/ LAHDEN ?? NY ENTRé. Skidmuseet i Lahtis har fått en synligare ingång där det står vid foten av backhoppni­ngstornen i idrottspar­ken.
KAUPUNGINM­USEO FOTO: TIINA REKOLA/ LAHDEN NY ENTRé. Skidmuseet i Lahtis har fått en synligare ingång där det står vid foten av backhoppni­ngstornen i idrottspar­ken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland