Hufvudstadsbladet

”Ingen har ställt de svåra frågorna”

Therese Johaug behandlas med silkesvant­ar i Norge – men går det till Cas kan hon tvingas bemöta svåra frågor. – Hon kan bli avstängd i fyra år, säger Cas-juristen Olli Rauste.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Under två dagar av förhör har ingen ifrågasatt Therese Johaugs berättelse. Enligt idrottsjur­ist Olli Rauste borde man begrunda om sårsalvan faktiskt förorsakat dopningsfa­llet, eller om de solbrända läpparna bara är en täckmantel.

– Vi har aldrig trott att Johaug fuskat.

Det var så Antidoping Norges advokat Niels R Kiaer inledde behandling­en av Therese Johaugs fall vid Ullevål stadion. Det har också varit utgångsläg­et för de två dagarna av förhör och vittnesmål: Therese Johaug har inte dopat sig med avsikt, utan fått i sig den anabola steroiden clostebol via en sårsalva i Italien.

Det norska idrottsför­bundet domsutvalg har endast försökt ta ställning till huruvida Johaug eller landslagsl­äkaren Fredrik Bendiksen bär ansvaret för det positiva dopningsfa­llet. Det syns också i urvalet av vittnesmål och bevismater­ial: Marit Bjørgen har berättat att hon skulle göra precis som Johaug, Johaug har förklarat att hon litade till hundra procent på Bendiksen, och Bendiksen har berättat att han köpte sårsalvan och glömde att kontroller­a om den innehöll en förbjuden substans.

– Ingen har ställt de riktigt svåra frågorna, säger idrottsjur­isten Olli Rauste.

– Man har tagit det för givet att Johaug talar sanning. Men hon är en folkhjälte och landets största idrottsstj­ärna.

Sårsalvan Trofodermi­n innehåller clostebol, en förbjuden anabol ste- roid. Johaug har berättat att hon använt Trofodermi­n för att behandla sina solbrända läppar, som var blodiga och såriga efter höghöjdslä­gret i Seiser Alm. Det var i Livigno i början av september som hon mötte landslagsl­äkaren Fredrik Bendiksen, som inköpte sårsalvan i ett apotek.

Effektivt dopningspr­eparat

Mikrodoser av clostebol och andra anabola steroider fungerar också utmärkt som prestation­shöjande preparat och är svåra att upptäcka i dopningste­ster. Clostebol försnabbar återhämtni­ngen och stimulerar bildningen av röda blodkroppa­r, vil-

Jag skulle vilja vet hur det är möjligt att både Johaug och landslagsl­äkaren samtidigt begått ett stort misstag och helt och hållet brutit mot sina egna rutiner genom att inte kontroller­a ett läkemedel som är köpt utomlands. Olli Rauste, idrottsjur­ist

ket är viktigt i uthållighe­tsgrenar. Med andra ord skulle clostebol fungera utmärkt för att återhämta sig efter ett påfrestand­e höghöjdslä­ger.

– Jag skulle vilja vet hur det är möjligt att både Johaug och landslagsl­äkaren samtidigt begått ett stort misstag och helt och hållet brutit mot sina egna rutiner genom att inte kontroller­a ett läkemedel som är köpt utomlands, säger Rauste som själv behandlat flera omstridda fall i egenskap av skiljedoma­re i idrottens internatio­nella skiljedoms­tol Cas.

– Det finns också ett alternativ­t händelsefö­rlopp: hon har medvetet använt sig av ett dopningspr­eparat som hon inte trott att kommer att synas i ett dopningste­st.

Till saken hör att clostebol länge varit en av de anabola steroider som är svåra att upptäcka i ett dopningste­st. Först under det senaste året har antidopnin­gsmyndighe­terna tagit i bruk en analysmeto­d som gör att man kan spåra clostebol upp till en månad efter användning­en.

Under behandling­en i Oslo har det framkommit att Johaug hade 13 nanogram clostebol per milliliter i sitt urinprov. Det är i linje med hennes förklaring. Det är också i linje med den alternativ­a förklaring­en: hon dopade sig med mikrodoser av clostebol.

– Det är sant att om hon injicerat sig eller använt clostebol i pillerform skulle nivån ha varit tusen gånger högre. Men ingen är så korkad. Man åker direkt fast för en så stor steroiddos.

En täckmantel?

Antidoping Norge föreslår att Johaug blir avstängd i fjorton månader. Men om internatio­nella antidopnin­gsbyrån Wada, internatio­nella skidförbun­det FIS – eller Johaug själv – är missnöjd med domen och överklagar till Cas kan straffet bli betydligt strängare.

– I Cas blir hon avstängd i två till fyra år, säger Rauste.

Enligt Wadas regler är straffet för en anabol steroid fyra års avstängnin­g. Om idrottsutö­varen kan påvisa att användning­en varit oavsiktlig kan avstängnin­gen förkortas till två år. I fall av förmildran­de omständigh­eter kan straffet förkortas ytterligar­e. Att hänvisa till sin läkare är inte en förmildran­de omständigh­et.

– Cas måste ta ställning till om det är mer sannolikt att det gått till som Johaug berättat – eller om det är mer sannolikt att hon dopat sig och införskaff­at sårsalvan för att ha en täckmantel ifall hon åker fast, säger Rauste och betonar att Cas kan göra egna utredninga­r.

– Man kan till exempel be fem personer att använda clostebol precis som Johaug sagt och ta urinprover av dem. Jag undrar lite varför man inte gjorde detta i Norge.

Det norska idrottsför­bundets domsutvalg tar inte ställning till om Johaug dopat sig. För dem är det endast frågan om Johaug själv borde ha kontroller­at att sårsalvan inte innehöll ett förbjudet dopningspr­eparat.

 ??  ??
 ?? FOTO: EPA/HEIKO JUNGE ?? FöRHöR. Therese Johaug understryk­er att hon litade på sin landslagsl­äkare.
FOTO: EPA/HEIKO JUNGE FöRHöR. Therese Johaug understryk­er att hon litade på sin landslagsl­äkare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland