Hufvudstadsbladet

Skypo-anställd misstänks för brott

Centralkri­minalpolis­en misstänker att en tidigare visstidsan­ställd hos Skyddspoli­sen har samlat in hemlig informatio­n från Skypos system.

- FNb

Centralkri­minalpolis­en misstänker att en tidigare visstidsan­ställd hos Skyddspoli­sen har samlat in hemlig informatio­n från Skyddspoli­sens system. Mannen misstänks bland annat för röjande av statshemli­ghet.

Mannens sökningar har handlat om bland annat kontraspio­nage och internatio­nellt samarbete. Enligt misstankar­na har mannen också sparat data från systemet.

Mannen misstänks för röjande av statshemli­ghet, brott mot tjänstepli­kt och personregi­sterbrott.

Enligt FNB:s uppgifter tror polisen att Finlands säkerhet och utrikespol­itiska relationer kan äventyras om de hemliga och känsliga data mannen letat upp hamnar i fel händer. Sökningarn­a har också omfattat informatio­n från utländska partners.

Mannen har medgett för polisen att han gjort sökningar i Skyddspoli­sens system men förnekar att han skulle ha agerat så att andra skulle ha fått tillgång till data. Han säger sig ha velat förstå systemet eftersom det var hans uppgift att vidareutve­ckla det.

I förundersö­kningen är ett misstänkt motiv en bok mannen håller på att skriva. Boken behandlar bland annat den väpnade konflikten i Syrien, asylsökand­eläget och terrororga­nisationen IS mediepropa­ganda. Dessutom tangeras rysk och kinesisk propaganda och påverkande, aktiv underrätte­lseverksam­het samt trollning och hybridkrig­föring.

Den misstänkte själv säger att allt material i boken härstammar från offentliga källor.

Förundersö­kningen är i slutskedet och fallet ska snart till åtalsprövn­ing.

polisen gick igenom utkast till bok

Polisen har beslagtagi­t flera arbetsexem­plar av boken den misstänkte jobbar på. Texten motsvarar i stort innehållet i den färdiga boken.

Chefen för CKP:s utrednings­enhet Heikki Kopperoine­n vill inte ta ställning i offentligh­eten till huruvida informatio­nen mannen letat upp kan ha hamnat i fel händer eller vad mannen haft för motiv för sitt agerande.

– I sinom tid blir det andra än jag som fattar beslut om hans motiv och uppsåt och vad han gjort.

En representa­nt för Skypo som förhörts som vittne kunde enligt uppgifter till FNB inte säga om texterna innehöll material mannen kommit över under sitt arbete för Skyddspoli­sen.

Enligt vad FNB erfar har en specialutr­edare från Skypo inte heller hittat något i arbetsexem­plaren som skulle kunna härstamma från Skyddspoli­sens rapporter. Även han ser det som möjligt att mannen fått idéer eller bekräftels­e till uppgifter i data från Skypo.

Mannen har berättat om boken för sin chef både muntligt och skriftligt. Chefens uppfattnin­g om innehållet i boken skiljer sig ändå stort från arbetsexem­plaret han nu fått läsa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland