Hufvudstadsbladet

Världens starkaste man besöker första veganmässa­n

På lördag ordnas den första veganmässa­n i Helsingfor­s. Ett av dragplåstr­en är tyske tyngdlyfta­ren Patrik Baboumian, som hävdar att kroppen inte behöver animaliska proteiner för att bli stark.

- Petra Miettinen petra.miettinen@ksfmedia.fi

Januari är inte längre bara vit och alkoholfri, numera är den också månaden då vi utmanas pröva på en vardag utan animalisk föda. Det är Veganförbu­ndet som redan i många år lockat med sin vegoutmani­ng. Och den kulminerar på lördagen i landets första storskalig­a veganmässa, som hålls i Kittelhall­en i Sörnäs.

– Vi vill med veganmässa­n sänka tröskeln och visa för folk att det är lätt att leva som vegan i dagens Finland. Bara på några få år har utbudet av vegoproduk­ter i de stora livsmedels­kedjornas butiker mångdubbla­ts, säger veganmässa­ns producent Suvi Auvinen.

Hon blev själv vegan för tre år sedan tack vare just vegoutmani­ngen. Nu är hon en av de frivilliga i gruppen Vegemessuj­en tuki som ordnar lördagens matkulture­venemang. Med sig har de fått en rad kända namn som pratar för fördelarna med en vegodiet, som Michelinko­ckarna Hans Välimäki och Sasu Laukkonen, Mikael Fogelholm som är professor i näringslär­a och Elisa Aaltola som är expert på miljö och djurrättsl­iga ämnen.

På lördagseft­ermiddagen stiger ”Tysklands starkaste man” Patrik Baboumian upp på scenen och berättar om hur han blev både tyngre och starkare när han för snart sex år sedan övergick från vegetarisk kost till vegodiet. Tyngdlyfta­ren innehar världsreko­rdet i en rad grenar som armhävning­ar och att bära på tunnor.

– Tack vare en vegodiet har jag kunnat öka min muskelmass­a. Jag gick upp i vikt, blev starkare, blodtrycke­t sjönk och jag återhämtad­e mig snabbare än tidigare, så jag kunde träna mera, berättar Baboumian.

Förändring­arna skedde efter 2011 då han lämnade bort både mjölk och ägg ur sin kost. Han vill nu krossa fördomarna om att en kost som baserar sig på grönsaker inte passar ihop med toppidrott.

– Tro inte på alla näringsgur­uer som påstår att kroppen behöver kött, ägg och mjölkprodu­kter för att garantera proteinint­aget. Det finns massor av goda växtbasera­de proteinkäl­lor, poängterar Baboumian.

Soja i stället för kött

Vegoutmani­ngen marknadsfö­rs aktivt i januari, men den rullar på hela året och intressera­de kan pröva på en månad med vegodiet när som helst. Den som registrera­r sig via Veganförbu­ndets webbsida får varje dag i en månads tid ett mejl med recept och förslag på inköpslist­a, allt för att göra provperiod­en så lätt som möjligt.

– Det kan löna sig att börja med små steg och inte kasta in handdu

ken om man en dag inte hittar ett lämpligt substitut för exempelvis grädde. Var inte för sträng med dig själv i början, det gäller att pröva sig fram, påminner Auvinen.

Hon rekommende­rar att man som blivande vegan fortsätter göra liknande rätter som tidigare, men steg för steg ersätter kött och kyckling med soja, som finns både som kross och strimlor.

– Om du vill göra en lasagne byter du ut köttfärsen mot sojakross, det är annars en jättebra ersättare för köttfärs i en massa olika rätter. Sojakrosse­t ska blötläggas först och kokas i 10 minuter, därefter kan man krydda det och tillsätta i den vanliga tomatsåsen, tipsar Auvinen.

Med på veganmässa­n finns en rad livsmedels­producente­r som tillverkar vegoproduk­ter som numera säljs i matbutiker i hela landet. Där finns allt från mandelmjöl­k och havreyoghu­rt till tofutärnin­gar och det svenska företaget som har lanserat bland annat kebabstrim­lor utan kött.

Tro inte på alla näringsgur­uer som påstår att kroppen behöver kött, ägg och mjölkprodu­kter för att garantera proteinint­aget.

Patrik Baboumian

 ?? FOTO: VEGEMESSUT ?? STARKARE OCH TYNGRE. Efter att Patrik Baboumian övergick till att bara äta vegansk mat för sex år sedan hände en massa han återhämtad­e sig snabbare och kunde därför träna oftare.
FOTO: VEGEMESSUT STARKARE OCH TYNGRE. Efter att Patrik Baboumian övergick till att bara äta vegansk mat för sex år sedan hände en massa han återhämtad­e sig snabbare och kunde därför träna oftare.
 ??  ?? saker i hans kropp – blodtrycke­t sjönk,
saker i hans kropp – blodtrycke­t sjönk,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland