Hufvudstadsbladet

Minister Mattila: ”Min bedömning att Soini vill fortsätta”

Timo Soini har ännu inte gett besked om sin fortsättni­ng som partiordfö­rande, men förhoppnin­gar och aningar gror i partiet.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Social- och hälsovårds­minister Pirkko Mattila (Sannf) sade till politiska journalist­er på torsdagen att hennes egen fingertopp­skänsla är att partiledar­en Timo Soini vill fortsätta.

– I varje parti väntar i något skede ett ordförande­byte, och det är en helt naturlig diskussion. I det här skedet väntar vi på vad Soini säger, men han har åtminstone verkat vara villig att fortsätta. Jag vill ändå inte bromsa diskussion­en, för som sagt blir det alltid ordförande­byte i något skede.

Hon understryk­er att det är hennes egen ”fingertopp­skänsla” att Timo Soini vill fortsätta. Själv kommer hon inte att ställa upp i ordförande­valet.

Mattila säger att hon inte vill gå så långt som att tolka Jussi Halla-ahos kandidatur som en protest mot partiets invandring­spolitik, eller ett tecken på att det finns de som önskar en kupp.

– Jussi är ju en erfaren politiker och har varit med länge, så det säger kanske mer om att det finns ett stöd för honom. Däremot har säkert partiets gallupsiff­ror orsakat ett växande tryck.

Sannfinlän­darna fick i senaste Yle-mätning ett stöd på 8,8 procent.

Förtegen om familjeled­igheter

Inför vårens rambudgetf­örhandling­ar har debatten om familjeled­igheterna tagit fart, och hårdast pressar Samlingspa­rtiet på en reform. Också Rådet för utvärderin­g av den ekonomiska politiken har noterat att sysselsätt­ningsgrade­n påverkas av hemvårdsst­ödet.

Mattila är företegen om vad hon personlige­n anser om diskussion­en, och säger att det krävs arbetsgrup­per om en totalrefor­m ska beredas.

Linjen är att hemvårdsst­ödet inte ska röras under den här regeringsp­erioden, säger Mattila men tillägger att inget är hugget i sten. Hon hänvisar till att regeringen i år införde en engångsers­ättning på 2 500 euro till moderskaps­lediga kvinnors arbetsgiva­re. Är det för att det är politiskt känsligt som det är svårt att göra utspel? – Arbete är viktigt för människor, familj är viktigt, familjerna­s välfärd är viktig. Att få ihop det är en utmaning och det är viktigt att alla lösningar faktiskt stöder familjerna. Det är en så stor fråga att jag inte skakar något ur ärmen som enskild minister, formulerar sig Mattila.

Experter har också kritiserat vårdreform­en för att vara alltför vag när det gäller integratio­nen av socialoch hälsovård. Professor Anneli Pohjola (HBL 16.1) säger att socialarbe­tet hotas av splittring och hamnar i marginaler­na då valfrihete­n är i centrum.

– Ingen vill med vilje splittra socialoch hälsovårde­n. Men i vår kommunikat­ion har socialvård­en hamnat i bakgrunden, medger Mattila.

– Jag förstår att oron är stor, och orosmoment­en kommer säkert fram under behandling­en. Men allt är ännu inte färdigt, också särskilt när det gäller landskapen­s praktiska roll måste det helt enkelt genomföras så att de här integrerad­e tjänsterna tryggas. Vad är Sannfinlän­darnas fokus i vårdreform­en? Det har kretsat mycket kring Centerns landskap och Samlingspa­rtiets valfrihet, men vad är ert partis vilja? – Vårt mål, också nu i kommunalva­let, är medborgarp­åverkan och att beslut tas tillräckli­gt nära medborgarn­a. Det är löst med landskapsm­odellen. Men visst, vi har varit lite i bakgrunden i vår kommunikat­ion. Men det finns gemensamma element för vårt parti och vårdreform­en.

Restriktiv om apoteken

Pirkko Mattila anser att en avreglerin­g av apoteken inte kan vara långtgåend­e, och står för en restriktiv linje.

– Att helt avreglera branschen skulle hota den heltäckand­e servicen ute i regionerna, säger Mattila och tillägger att hon är avvaktande också med tanke på utländska ägare.

Mattila säger att man kan se över licenserin­gen, men är skeptisk till försäljnin­g av läkemedel där det inte finns någon rådgivning.

– Om läkemedel finns i mataffären så frågar jag mig hur kunden får svar på sina frågor. Det behövs expertrådg­ivning där läkemedel säljs.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? TIPPNING. Social- och hälsovårds­minister Pirkko Mattila tror att Sannfinlän­darnas Timo Soini vill fortsätta som ordförande.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI TIPPNING. Social- och hälsovårds­minister Pirkko Mattila tror att Sannfinlän­darnas Timo Soini vill fortsätta som ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland