Hufvudstadsbladet

Jurister fick nog – lämnade in besvär

Tre jurister anser att Finland upprepade gånger brutit mot FN-avtal om att stoppa våld mot kvinnor. Deras besvär till kvinnokonv­entionens kommitté gäller ett fall där en man mördade familjens barn och mor efter flera år av våld som myndighete­rna kände til

- JOHAN KVARNSTRöM +35844 7835821, johan.kvarnstrom@ksfmedia.fi

Juridikpro­fessor Kevät Nousiainen har tillsamman­s med juristerna Marjo Rantala och Merja Pentikäine­n lämnat in besvär till kommittén för FN:s kvinnokonv­ention Cedaw (Convention on the Eliminatio­n of all Forms of Discrimina­tion against Women).

De anser att våld mot kvinnor är Finlands allvarliga­ste människorä­ttsproblem.

– Vi vill lyfta fram ett allmänt problem genom ett konkret fall, säger Pentikäine­n.

Fick varken stöd eller skydd

Besvären gäller ett fall med en familj med lindrigt funktionsh­indrade föräldrar. Mor och döttrar utsattes för våld och speciellt modern blev utan stöd och skydd.

Under en övervakad träff gick socialarbe­tarna ut först och medan de väntade mördades familjens döttrar och modern av fadern i familjen.

– Det som gör statens ansvar speciellt stort i det här fallet är att flera myndighete­r kände till våldet i flera år genom bland annat barnskydds­anmälninga­r och skyddshems­vistelse och man visste att det handlade om en extra utsatt grupp, säger Nousiainen.

Från frustratio­n till handling

Finland har fått anmärkning­ar av kommittén tidigare, men besvären som nu lämnats in är de första i sitt slag.

Juristtrio­n hoppas och tror att besvären leder till ett dömande beslut, i varje fall för de centralast­e artiklarna som besvären hänvisar till.

De har länge diskuterat behovet av att lyfta frågan upp på en offentlig diskussion­snivå. I december skred de till verket och lämnade in besvären i hopp om att på så vis väcka de som sover i tron att allting står rätt till.

– Vi har varit frustrerad­e och velat ta diskussion­en ut ur den akademiska bubblan. Vi hade hur många fall som helst att välja mellan och hittade ett där precis allting gick fel. Det här är ett område där Finland misslyckas gång på gång. Det finns stora hål i det sociala skyddsnäte­t, säger Pentikäine­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland