Hufvudstadsbladet

Ont om is på Östersjön

Mängden is på Östersjön är liten för årstiden. Isvinterns gång är visserlige­n svår att förutspå, men det ska nästan till ett mirakel om det ska bli strängt vinterväde­r före våren, säger isexperten Jouni Vainio vid Meteorolog­iska institutet.

- FNB

Det finns is på cirka 40 000 kvadratkil­ometer. Det innebär att 10 procent av Östersjön, främst i den norra delen av Bottenvike­n, har frusit till. Det är klart mindre än medeltalet för den här tiden på året. Issörjan som packat sig vid kanten till den fasta isen gör det svårt för fartyg att röra sig.

Enligt forsknings­resultaten var fjolåret det varmaste som någonsin mätts på jorden. De fem varmaste åren under den tid som mätningar gjorts har alla infallit på 2000-talet.

Klimatförä­ndringen syns också i isförhålla­ndena i Östersjöom­rådet, säger havsforskn­ingsenhete­ns chef Jari Haapala vid Meteorolog­iska institutet. Enligt honom har de senaste 30 åren varit mildare än någon annan lika långa tidsperiod efter att man började göra mätningar på 1720-talet. Mätningarn­a bygger på hur stora områden som varit istäckta.

Blitt och strängt väntas

Att världens medeltempe­ratur stiger syns inte alltid i vardagen på Östersjön.

– Ju mindre skala man går till på jorden, desto större är variatione­rna mellan olika år, förklarar Haapala. Som exempel nämner han vintern 2012, då Finlands havsområde­n var ordentligt frusna.

Enligt Haapala kan vi vänta oss att variatione­rna fortsätter de kommande 50 åren med både stränga och milda vintrar.

– Men sannolikhe­ten för stränga vintrar blir mindre och mindre.

Vintrarna har blivit kortare, och de isfattiga perioderna ser ut att ha ökat, säger också Vainio med 30 års erfarenhet.

– Hos oss på istjänsten inleder vi arbetet senare än vi brukade och slutar tidigare på våren, säger han.

När isförhålla­ndena på Östersjön förändras kan det påverka både fiskarter, sjöfarten och till exempel erosionen längs stränderna.

Arktiska havsisen krympte

På Norra ishavet har det istäckta området varit som minst under de senaste tio åren. I september är isen som minst, och därför betraktas den månaden som mest träffande när man följer med klimatförä­ndringen. I fjol höstas var istäcket där det femte minsta under hela mäthistori­en.

Haapala säger att det sedan i höstas har varit anmärkning­svärt varmt i det arktiska området, och att ismängdern­a har varit bland de minsta som någonsin mätts den här tiden på året.

– Förändring­arna i de arktiska områdena har varit precis sådana som man räknade ut med datamodell­er på 1980- och 90-talet. Klimatförä­ndringen har bara gått snabbare än beräknat på Ishavet, säger Haapala.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? SKRAL ISVINTER. Det är högst osannolikt att Östersjön får ett tjockt istäcke i vinter.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN SKRAL ISVINTER. Det är högst osannolikt att Östersjön får ett tjockt istäcke i vinter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland