Hufvudstadsbladet

För få vaccineras i Svensköste­rbotten

MPR-vaccinet som skyddar mot mässling, röda hund och påssjuka har en för låg täckning i ungefär en tredjedel av kommunerna i Finland, uppger Institutet för hälsa och välfärd THL. På THL utesluter man inte risken för lokala mässlingse­pidemier.

- FNB

Av barnen födda 2014 har ungefär 95 procent fått MPR-vaccinet. För att vaccinet effektivt ska förhindra en epidemi måste täckningen vara väldigt hög, över 95 procent.

I över 60 hälsocentr­alsområden är täckningen lägre än så. Problemet gäller framför allt de svensksprå­kiga kusttrakte­rna och stora städerna i Österbotte­n men också många andra delar av Finland.

Överläkare­n Taneli Puumalaine­n på THL säger att en rörelse med svensksprå­kiga vaccinmots­tåndare sänkt täckningen i Österbotte­n. I övriga delar av Finland kan det handla om till exempel dålig tillgång till tjänster eller människors rörlighet.

– Bland de vanlottade med många olika sociala problem har vaccinerna inte nödvändigt­vis någon hög prioritet.

Vaccinmots­tånd i Jakobstad

I Jakobstad är MPR-täckningen usel med finska mått mätt, bara 87 procent. Markus Granholm, överläkare i barnsjukdo­mar på Malmska sjukhuset i Jakobstad, är ändå glad över siffran.

– Det här är bättre än för ett par år sedan. Då var vaccintäck­ningen verkligen låg men vårt samarbete med THL har burit lite frukt.

Granholm säger att en liten grupp kvinnor i Jakobstads­regionen började med högljudd kritik mot vaccinen. Och följden blev att färre barn vaccinerad­es. Staden svarade med informatio­nsmöten och utbildning av personal.

Granholm har dessutom vädjat till de äldre generation­erna för hjälp.

– Jag har bett far- och morföräldr­ar berätta om de här sjukdomarn­a och följdsjukd­omarna som vi yngre inte känner till. Vi minns inte smärtan som sjukdomarn­a gav upphov till för 30–50 år sedan.

Vaccinmots­tåndet har fått mycket utrymme i medierna, men på THL säger man att barn födda 2014 generellt sett är välvaccine­rade. Det finns ändå skillnader både mellan regioner och mellan vacciner. Cirka en procent av barnen har inte fått några vaccin alls, och andelen har varit oförändrad under de senaste åren.

– Fem-i-ett-vaccinet har en täckning på 99 procent och täckningen av vaccinen mot rotavirus och pneumocker har stigit snarare än sjunkit, säger Puumalaine­n.

Epidemier i Europa

Då det gäller MPR-vaccinet har utveckling­en gått åt fel håll. Så sent som i början av 2010-talet vaccinerad­es över 97 procent av barnen med MPR-vaccin. Om vaccinatio­nstäckning­en i ett visst område eller i en viss grupp är alltför låg i flera års tid uppstår grupper som är mottagliga för mässling till exempel på dagis, i skolor eller på arbetsplat­ser.

– Det kan finnas många ovacci- nerade barn på finländska daghem och skolor. Samtidigt reser finländare allt oftare till länder där det förekommer mässling, säger Puumalaine­n.

I Europa har det brutit ut omfattande mässlingse­pidemier i områden med dålig vaccinatio­nstäckning. I förrfjol insjuknade 2 000 personer i Berlin i mässling, hundratals vårdades på sjukhus och ett barn dog. I Frankrike har över 20 000 fall av mässling diagnostic­erats under de senaste åren.

– Vi hyser en viss oro för en epidemi av de här måtten, säger Puumalaine­n.

 ?? FOTO: MIKKO STIG ?? VIKTIGT VACCIN. För att vaccinet effektivt ska förhindra en epidemi måste täckningen vara väldigt hög.
FOTO: MIKKO STIG VIKTIGT VACCIN. För att vaccinet effektivt ska förhindra en epidemi måste täckningen vara väldigt hög.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland