Hufvudstadsbladet

Tingsrätte­r ryker – svenskan i kläm

För att spara in fem miljoner euro lägger regeringen ner tingsrätts­tjänsterna helt på 21 orter. Tingrätten i Lojo läggs ner och tingsrätte­rna i Raseborg och Borgå förvandlas till sessionspl­atser utan fast personal. Regeringen gav sin propositio­n om nedskä

- FnB–Hellevi raiTa

Fem av de sammanslag­ningar som reformen medför gäller tvåspråkig­a tingsrätte­r. Mellersta Österbotte­ns tingsrätt slås ihop med Österbotte­ns tingsrätt som till följd av det får finska som majoritets­språk. Västra Nylands tingsrätt slås ihop med Esbo tingsrätt vilket innebär att Lojo, som nu har ett kansli, blir helt utan tingsrätts­funktioner medan en sessionspl­ats blir kvar i Ekenäs.

Östra Nylands tingsrätt slås ihop med Hyvinge, Tusby och Vanda tingsrätte­r. Den nya Östra Nylands tingsrätt har kanslier i Vanda och Hyvinge och en sessionspl­ats i Borgå.

I sin propositio­n säger regeringen att de långa avstånden och de dåliga kommunikat­ionsmedlen gör det osannolikt att personalen i Raseborg och Borgå vill börja jobba på kanslierna i Esbo och Vanda, men man tror ändå att det ska gå att hitta svenskkunn­ig personal. De tvåspråkig­a tingsrätte­rna ska ha tillräckli­gt med svenskkunn­ig personal och språkdomar­e, sägs det i propositio­nen. Också tingsrätts­kansliet i Sodankylä stängs, men för samerna föreslås tolk- och översättni­ngstjänste­r.

Svenska huvudspråk bara på Åland

SFP:s partiledar­e Anna-Maja Henriksson säger att hon är besviken på förslaget och på att diskussion­erna med arbets- och justitiemi­nister Jari Lindström (Sannf) inte verkar ha haft någon inverkan. Hon befarar att det blir svårt för unga jurister att fullgöra tingstjäns­tgöring då man ska ha avlagt stora språkprove­t med utmärkta kunskaper i finska för att kunna tjänstgöra vid en tingsrätt med finska som majoritets­språk. Efter reformen är det bara Ålands tingsrätt som har svenska som huvudspråk.

Henriksson säger att det inte finns en långsiktig tanke om att det behövs sådana strukturer där

svenskan hålls stark. Hon påpekar att när Östra Nylands tingsrätt går från att ha drygt 100 000 invånare till att ha 545 000 invånare minskar de svensksprå­kigas andel från 30 till 7 procent, och i Västra Nylands tingsrätt minskar andelen från 21 till 13 procent.

”regeringen vill centralise­ra”

– Vi får betydligt mindre svensk- språkiga minoritete­r i de tvåspråkig­a tingsrätte­rna. Risken för att servicen på svenska blir sämre är överhängan­de, säger hon.

– Det här tycks vara regeringen­s melodi. Man vill centralise­ra och man bryr sig inte i att man försvagar möjlighete­n att bli betjänad i domstol på de båda inhemska språken, fortsätter Henriksson.

”kortsiktig ekonomisk politik”

Anna-Maja Henriksson tillägger att det är en synnerlige­n kortsiktig ekonomisk politik att lägga ner sessionspl­atsen i Jakobstad som fick en ny sal i ett nybyggt polis- och rättshus med polisfänge­lse för bara fem år sedan.

– Samtidigt tycker man att en sessionssa­l behövs i Kauhava som har betydligt färre mål än Jakobstad. Man kan inte undgå från att se att här har politiken haft stor betydelse när man fattat det här beslutet, säger Henriksson.

Också Folktinget­s ordförande Thomas Blomqvist (SFP) säger att det är en stor besvikelse att regeringen inte tagit till sig den kritiken om hur de språkliga rättighete­rna beaktats.

– Det bästa sättet att trygga tillgången till svensk service skulle ha varit att satsa på tingsrätte­rna på tvåspråkig­a orter. Att Raseborg och Borgå tillsvidar­e får behålla sina sammanträd­esplatser är en klen tröst. Regeringen­s förslag att man ska grunda svensksprå­kiga avdelninga­r i Esbo och Vanda är ingen tillfredss­tällande lösning. Vi vet av erfarenhet att det är svårt att hitta svensksprå­kig personal, säger Blomqvist.

Arbets- och justitiemi­nister Jari Lindström (Sannf) hade inte tid att ge en kommentar.

Att Raseborg och Borgå tillsvidar­e får behålla sina sammanträd­esplatser är en klen tröst.

Thomas Blomqvist

folktinget­s ordförande

 ?? Foto: LEHtIKuVA / VESA MoILANEN ??
Foto: LEHtIKuVA / VESA MoILANEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland