Hufvudstadsbladet

Mexiko ställer in toppmöte med Trump

Mexikos president Enrique Peña Nieto har fördömt Donald Trumps beslut att börja bygga den omstridda gränsmuren.

- FNB–TT-AFP

Mexikos president Enrique Peña Nieto har fördömt Donald Trumps beslut att börja bygga den omstridda gränsmuren. Nu ställer han in det planerade mötet med USA:s president, sedan Trump sagt att muren är en förutsättn­ing för samtalen.

”I morse meddelade vi Vita huset att jag inte kommer att delta i arbetsmöte­t som var planerat med POTUS på tisdag”, skriver Peña Nieto på Twitter hänsyftnin­g på Trump.

Han tillade att Mexiko fortsatt är villigt att nå överenskom­melser som ”gynnar båda nationerna”.

Peña Nieto sade tidigare i går i ett tv-sänt tal att han inte kommer att betala för USA:s gränsmur.

Fördömer beslut

– Jag beklagar och fördömer beslutet av USA att fortsätta bygget av en mur, som under flera år har delat oss i stället för att ena oss.

Donald Trump gav därefter svar på tal i ett Twittermed­delande.

”Om Mexiko inte vill betala för den högst nödvändiga muren, då vore det bäst att ställa in det kommande mötet”, skriver Trump.

Och nu har alltså Mexiko följt rådet.

Beskedet om att den kontrovers­iella muren ska börja byggas kom veckan innan den mexikanske presidente­n skulle resa på statsbesök till USA. Opposition­en har tidigare krävt att Peña Nieto ställer in mötet i Washington.

Mångmiljar­dprojekt

Experter har uppskattat kostnaden för bygget till runt 20 miljarder euro, skriver The Washington Post. Det amerikansk­a representa­nthusets talman Paul Ryan säger att USA kommer att lägga ut pengarna för att bygga muren, och sedan kräva tillbaka dem från Mexiko.

– Det finns många sätt vi kan göra detta på, säger han.

Redan i dag finns murar och stängsel längs stora delar av gränsen, som syftar till att stänga ute människor som försöker ta sig till USA på olaglig väg.

Men USA:s nye president har bestämt att planeringe­n för att bygga en sammanhäng­ande mur längs den över 3 000 kilometer långa gränsen ska börja omedelbart.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/RODRIGO ?? NEJ TACK. Mexikos president Enrique Peña Nieto ställer in sitt planerade USA-besök.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/RODRIGO NEJ TACK. Mexikos president Enrique Peña Nieto ställer in sitt planerade USA-besök.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland