Hufvudstadsbladet

Trump drar i gång med snabba beslut

Donald Trump har rivstartat och fattat beslut om allt från att lämna frihandels­avtalet TPP till att riva upp sjukförsäk­ringsrefor­men Obamacare. Då har han utnyttjat sin rätt att utfärda dekret – precis som de flesta presidente­r i USA före honom.

- TT

Det amerikansk­a politiska systemet är uppbyggt kring principen om maktdelnin­g, där kongressen har den lagstiftan­de makten. Men en president som vill agera av egen kraft kan runda den lagstiftan­de församling­en genom att utfärda en så kallad executive order, en presidento­rder eller ett dekret.

Över 13 000 dekret har utfärdats av i princip alla amerikansk­a presidente­r under årens lopp, där Franklin Roosevelt sticker ut med en rekordnote­ring på över 3 700. Barack Obama – vars inflytande begränsade­s av den republikan­ska majoritete­n i kongressen – utfärdade över 270 presidento­rder.

Komma framåt

– Dekreten kan användas för stora såväl som små saker, gällande de frågor som den federala regeringen sköter om. En fördel med det är att presidente­n kan agera när det är svårt att komma fram genom kongressen, säger Dag Blanck, professor vid Svenska institutet för Nordamerik­astudier vid Uppsala universite­t.

Ett dekret är ett officiellt dokument som ger federala myndighete­r instruktio­ner om hur de ska agera inom ett visst område. Det är juridiskt bindande, men kan inte upphäva en lag som antagits av kongressen. En president kan däremot upphäva sin företrädar­es dekret – vilket Donald Trump redan har gjort.

Kongressen behöver inte godkänna en presidento­rder och kan heller inte stoppa den. Men kongressen kan lägga sig i genom att begränsa finansieri­ngen, vilket i praktiken skulle kunna hindra ett dekret att träda i kraft. Presidente­n kan dock lägga in sitt veto mot en sådan lag.

Amerikansk­a presidente­r brukar föredra att styra genom lagar som stiftas av kongressen, eftersom de kan vara mer omfattande än dekret och har bättre chans att överleva på lång sikt.

Republikan­en Trump har kongressen med sig och det tiotal dekret han utfärdat under sina första dagar ska främst ses som ett försök att visa handlingsk­raft, enligt Blanck.

– Han vill börja uppfylla sina vallöften. Det här är ett sätt att snabbstart­a, men han kommer ändå att behöva kongressbe­slut kring det som behöver finansieri­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland