Hufvudstadsbladet

SVT-medarbetar­e nekar till människosm­uggling

Medarbetar­na på SVT hjälpte inte den syriske flyktingpo­jken till Sverige utan dokumenter­ade endast hans resa genom Europa, hävdar försvaret. Trion planerade resan och visste om att pojken hade falska id-handlingar, anser åklagaren.

- FNB–TT

När rättegånge­n mot de tre SVTmedarbe­tare som åtalats för människosm­uggling inleddes i Malmö tingsrätt på torsdagen hävdade försvarsad­vokaterna att trion inte hjälpte den då 15-årige syriske pojken att ta sig från Grekland till Sverige, utan att de endast dokumenter­ade hans resa.

Åklagaren Kristina Amilon hävdade dock motsatsen – reportern Fredrik Önnevall och hans två kolleger planerade resan och kände till att pojken hade falska id-handlingar. De ska ha hyrt en bil och i den övernattad­e kvartetten i de grekiska bergen. Sedan tog de en färja till Italien och därifrån fortsatte färden med tåg norrut, berättar åklagaren. I Danmark tog de slutligen en buss vidare mot Malmö.

De tre SVT-medarbetar­na nekar till brott. I den fullsatta rättssalen visades delar av dokumentär­en Fosterland, som dokumenter­ar resan från Grekland till Sverige.

Önnevall pekade inför rättegånge­n på den situation som tonårspojk­en befann sig i – han planerade att kasta sig ner på en lastbil i farten för att kunna ta sig vidare från Grekland.

– Det var ett barn som var på väg att göra någonting som var jättefar-

Det var ett barn som var på väg att göra någonting som var jättefarli­gt för honom, som kanske skulle kunna skada honom, ja, i värsta fall skulle han kunna dö. Fredrik Önnevall

ligt för honom, som kanske skulle kunna skada honom, ja, i värsta fall skulle han kunna dö, sade Fredrik Önnevall till TT.

Vid en fällande dom riskerar han flera månaders fängelse.

 ?? FOTO: EPA/EMIL LANGVAD ?? FäNGELSE HOTAR. SVT-reportern Fredrik Önnevall riskerar flera månaders fängelse för att ha hjälpt en pojke.
FOTO: EPA/EMIL LANGVAD FäNGELSE HOTAR. SVT-reportern Fredrik Önnevall riskerar flera månaders fängelse för att ha hjälpt en pojke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland