Hufvudstadsbladet

133 ord ska leda britterna ut ur EU

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Med 133 ord ber Storbritan­niens regering parlamente­t om tillstånd att få dra igång landets utträde ur EU. Samtidigt siktar premiärmin­ister Theresa May på en nystart för den ”särskilda relationen” till USA.

Medan Theresa May på torsdagen satt på planet över Atlanten för att som första regeringsc­hef träffa den nytillträd­de USA-presidente­n Donald Trump lämnade hennes brexit-minister in veckans mest omtalade propositio­n.

– Det brittiska folket har bestämt att vi ska lämna EU ... så i dag har vi lagt fram ett lagförslag för parlamente­t som ger oss rätt att formellt aktivera artikel 50, sade David Davis i parlamente­t.

Det kortfattad­e lagförslag­et – 133 ord långt – ska debatteras under tisdag och onsdag nästa vecka. Slutomröst­ning väntar sannolikt den 8 februari.

Några större bekymmer väntas inte med att få stöd i underhuset. Överhusets godkännand­e är mer osäkert och kan dessutom komma att ta längre tid.

Om allt går som planerat hoppas ändå premiärmin­ister May formellt kunna aktivera artikel 50 i mars, varpå utträdesfö­rhandlinga­rna med EU kan inledas.

Dessförinn­an ska May under fredagen träffa Donald Trump i Vita huset för samtal om framför allt försvarsoc­h säkerhetss­amarbetet, Nato och handel.

Med sig tar May ett tal inför tunga medlemmar i Republikan­erna i Philadelph­ia, där hon manar till ett förnyande av den ”särskilda relationen” mellan London och Washington.

”När vi återfår vårt självförtr­oende tillsamman­s – då ni förnyar er nation precis som vi förnyar vår – har vi möjlighete­n och ansvaret att förnya vår särskilda relation”, väntas May säga, enligt de delar av talet som spridits till brittiska medier på förhand.

En taleskvinn­a för May meddelar samtidigt att ett ”uppriktigt meningsutb­yte” väntas med Trump, vars uttalanden om tortyr i en tv-intervju väckt uppmärksam­het.

– Vi tolererar inte tortyr eller omänsklig behandling i någon form, hälsar Mays taleskvinn­a enligt Reuters.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland