Hufvudstadsbladet

Bjørgen kom till Johaugs försvar

Landslagsl­äkaren tog på sig hela skulden och Marit Bjørgen kallades in som karaktärsv­ittne. Frågan är om gårdagens förhör hjälpte Therese Johaug.

- FNB–TT–HENRIK SKIöLD/INGELA AHLBERG

LäNGDåKNIN­G Förhören med den dopningsan­klagade Johaug avslutades i Oslo i går. I slutpläder­ingarna höll parterna fast vid sina ståndpunkt­er. Antidoping Norge anser att 14 månaders avstängnin­g är en lämplig påföljd, Johaugs försvarare vill att hon frias eller får ett mildare straff.

Den andra förhörsdag­en kretsade i stor utsträckni­ng kring vilket eget ansvar Johaug hade när hon på landslagsl­äkarens initiativ strök den numera världsberö­mda salvan över sina brända läppar under träningslä­gret i Alperna.

Kollegan Marit Bjørgen ryckte ut till försvar.

– Jag hade gjort likadant som Therese, sade hon.

Johaug kallade Bjørgen

Bjørgen, kallad som vittne av Johaugs advokat, Christian B Hjort, berättade att hon känt förtroende för landslagsl­äkaren Fredrik S Bendiksen och att hon själv aldrig skulle ha kollat om en medicin varit tillåten om hon fått den av honom.

– Jag hade litat mer på Fredrik än genom att ha undersökt saken på egen hand.

Den förre landslagsl­äkaren medgav att han läste ordet clostebola­cetat på förpacknin­gen, men inte reagerade.

– Det finns ingen ursäkt för att jag som profession­ell tar fel, sade Bendiksen.

Det var han som gick till apoteket i Livigno och frågade efter en antibakter­iell salva, fick Trofodermi­n och köpte medicinen. Han säger att han läste att den innehöll clostebol, som är en anabol steroid, men att han inte kopplade det till ett förbjudet ämne.

– Jag gjorde en felbedömni­ng. Jag var så fokuserad på att jag skulle ha något antibakter­iellt och tog beslutet för tidigt. En del av kortslutni­ngen handlar säkert om att det i Norge inte finns några kombinatio­ner mellan antibakter­iella ämnen och steroider.

Bendiksen uppger sig ha gett Johaug Trofodermi­n sedan den första salvan inte givit något resultat, att skidstjärn­an frågade om salvan var okej att använda och att han svarade ja.

Inte fri från skuld

I sin slutpläder­ing menade advokaten Niels R Kiaer att helt fria Johaug är svårt då dopningspr­ovet de facto var positivt och att det är den aktivas ansvar att inte få i sig förbjudna substanser. Antidoping Norge står fast vid kravet på 14 månaders avstängnin­g.

– Det är min övertygade slutsats att vi inte kan säga att Johaug är fri från skuld. Hon straffas inte på grund av det objektiva ansvaret, men för att hon har försummat sin skyldighet att vara aktsam, sade Kiaer.

Johaugs advokat vill att hon frias, alternativ­t får en kortare av- stängning. Christian B Hjort citerade bland annat ur Wadas regelverk.

– Om en idrottsutö­vare visat att denne inte har gjort något fel eller varit oaktsam, ska avstängnin­g utebli, sade Hjort.

Han menade att Johaug varit aktsam som frågat läkaren om hon kunde använda salvan.

– För Therese har det varit att fråga en expert. Valet av expert uppfyller kravet på aktsamhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland