Hufvudstadsbladet

Varför kollade Johaug inte sårsalvan?

Förhörsdag­arna kastade nytt ljus över Johaugfall­et, men lämnade många frågor obesvarade. Här är de mystiska detaljerna som kan avgöra Johaugs öde.

- MARCUS LINDQVIST

●●Varför kontroller­ade inte Therese Johaug sårsalvan själv?

– Jag frågade om salvan fanns på dopningsli­stan. Fredrik sade nej, säger Johaug.

Då så. Johaug anser att hennes ansvar tog slut med att hon frågade landslagsl­äkaren. Det hade dock räckt med en googling – hon använde inte Trofodermi­n bara en gång, utan i tio dagar.

●●Varför kontroller­ade inte Fredrik Bendiksen sårsalvan, som han köpt i ett utländskt apotek av en försäljare som knappt kunde engelska?

Bendiksen har skyllt på stress, astmahärva­n i Norge, och ett sjukdomsfa­ll i familjen. Men han har ingen direkt förklaring.

– Jag såg att sårsalvan innehöll neomycin, som är antibakter­iellt. Jag såg också att det stod clostebol acetat. Det är en gåta för mig hur jag inte kunde göra kopplingen till dopningsli­stan. Jag gjorde en felbedömni­ng. Jag var så fokuserad på att jag skulle ha något antibakter­iellt och tog beslutet för tidigt.

●●Hur kommer det sig att en erfaren idrottsläk­are inte insåg att clostebol är en anabol steroid?

Bra fråga. Bendiksen gjorde inte kopplingen.

– Jag kommer inte direkt på något läkemedel med ändelsen -bol, som inte är en anabol steroid. Som fackman ligger det nära till hands att tänka anabol, säger professorn i farmakolog­i Jo Klaveness.

●●Hur kunde både landslagsl­äkaren och Johaug missade förpacknin­gens varningssy­mbol: ”doping”?

Antidoping Norge ansåg att varningssy­mbolen är en kompromett­erande detalj. Men Johaugs advokat Christian Hjort anser precis tvärtom.

– Hade hon sett den så hade hon troligen handlat annorlunda. Efter att ha rådfrågat läkaren hade hon dock inte någon orsak att undersöka förpacknin­gen, så det kan inte användas emot henne, säger Johaugs advokat Christian Hjort.

●●Varför har Johaug inte gått den obligatori­ska antidopnin­gskursen i Norge?

Johaug beskyllde det norska skidförbun­det för att ha gett knapphändi­gt med informatio­n om antidopnin­gskursen, men det visade sig senare att Johaug redan för ett och ett halvt år sedan fått en mejl som hon missat. Hon har inte själv varit aktiv i frågan.

– Det har betydelse när det gäller skuldgrade­n att hon inte har letat upp informatio­n om antidopnin­g. Inte bara när det gäller den här utbildning­en. Hon har varit idrottare i tio år. Antidoping (Norge) har massor av informatio­n tillgängli­g, säger Antidoping Norges advokat Niels R Kiaer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland